cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

L'oposició retrà un homenatge a les víctimes del franquisme, al qual el PP es nega a participar

Els onze partits que formen l'oposició parlamentària al Govern del PP presentaren ahir l'homenatge que retran al Congrés dels Diputats el pròxim dia 1 de desembre a les víctimes del franquisme i de la Guerra Civil. Consideren que es tracta de «saldar un deute» i no d'«ajustar comptes amb ningú». Asseguren que aquestes víctimes són els que posaren «els fonaments de la democràcia» i lamentaren l'única absència a l'acte, la del PP.

Els promotors de l'acte (PSOE, IU, CiU, PNB, CC, BNG, PA, ERC, ICV, EA i CHA), l'emmarquen dins les celebracions del 25è aniversari de la Constitució, i l'organitzen en virtut de la proposició no de llei aprovada en el Congrés el 20 de novembre de l'any passat, en la qual es feia un reconeixement moral a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

L'objectiu d'aquest homenatge és honrar la memòria dels exiliats, dels «infants de la guerra», de les guerrilles de «maquis» que optaren per quedar a Espanya amagats a les muntanyes, dels que foren torturats o empresonats per motius polítics i als familiars dels republicans afusellats que volen exhumar els seus cadàvers de les fosses comunes per donar-los un enterrament digne. Ja han confirmat la seva assistència una vintena d'organitzacions, que assistiran a un acte que comptarà amb una notable absència política, la del PP. Tots els portaveus coincidiren a criticar aquest «greu error».

El vicepresident segon del Govern, Javier Arenas, assenyalà ahir que el PP no donarà suport a l'acte d'homenatge «perquè hem de superar el passat en el qual no hi hagué democràcia i celebrar actes de concòrdia». El diputat de CHA, José Antonio Labordeta, recordà l'epitafi que hi ha a una de las fosses de víctimes a Terol: «Si ens oblidau, serà quan veritablement morirem».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris