cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Un 85 per cent d'espanyols creu que la guerra de l'Iraq no ha valgut la pena

Més de la meitat considera els EUA una amenaça major que l'integrisme islàmic

65072

L'estudi demostra que les manifestacions contra la guerra foren el reflex del pensament comú.

El 85 per cent dels espanyols pensa que la guerra contra l'Iraq liderada pels Estats Units no ha valgut la pena, segons les dades del quart baròmetre sobre qüestions internacionals elaborat pel Reial Institut Elcano i presentat ahir a Madrid. El percentatge és, al costat del de França (84 per cent), el més alt d'Europa. Això no obstant, els espanyols estan dividits a l'hora d'opinar sobre la presència de les tropes espanyoles a l'Iraq: el 38 per cent està a favor i el 37 en contra.

En aquest punt, la ideologia política és una variable explicativa, ja que el 67% dels que es declaren votants del PP creuen positiva la presència espanyola a l'Iraq, mentre que en el cas del PSOE és del 24 per cent i només del 15 per cent quan es tracta de votants d'IU. En tot cas, el 40 per cent creu que les tropes haurien de tornar i el 44 acceptaria que quedassin, però només si és dins una força multinacional liderada per l'ONU.

A més, més de la meitat dels enquestats dóna suport a la resolució 1511 de les Nacions Unides sobre la reconstrucció iraquiana però, de nou, hi ha divisió sobre l'èxit de la Conferència de Donants: el 40 per cent sosté que tingué poc o cap èxit i el 34 considera que en tingué molt o bastant. Una altra de les dades que exposa el Baròmetre, el treball de camp del qual es va fer entre el 20 d'octubre i el 4 de novembre, és el fort rebuig a l'unilateralisme de la política exterior nord-americana, fins al punt que el 57 per cent dels preguntats el veu un perill «extremadament important» per als interessos d'Espanya.

La majoria dels espanyols tem més aquesta posició dels Estats Units que el fonamentalisme islàmic o que la immigració, si bé el percep com un risc inferior al del terrorisme internacional, que és vist com una amenaça pel 72 per cent. El sondeig confirma la tendència d'anteriors estudis de l'Institut Elcano que parlen del «fort pacifisme» dels espanyols, això sí, amb «internacionalisme».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris