cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Economia avisa que el dèficit de França i Alemanya pot apujar els tipus d'interès

Si ambdós països no redueixen la despesa pública, podria disparar-se la inflació

El dèficit de França i Alemanya per sobre del límit del 3 per cent fixat pel Pla d'Estabilitat pot provocar una alça de tipus. Aquesta és l'advertència llançada pel Ministeri d'Economia. El risc no és directament atribuïble al dèficit d'ambdós països, sinó a la seva despesa pública, que si continuàs augmentant podria provocar una pujada de la inflació, amb la qual cosa el BCE es veuria obligat a augmentar el preu dels doblers. Pel vicepresident econòmic, Rodrigo Rato, és imprescindible controlar el dèficit per garantir una Europa amb menys imposts (amb els quals es finança la despesa pública).

Tant Rato com el secretari d'Estat d'Economia, Luis de Guindos, vincularen ahir la decisió de l'Ecofin de deixar en suspens el Pacte d'Estabilitat per a França i Alemanya amb una possible pujada dels tipus. Ahir el Banc Central Europeu hi mostrà la seva disconformitat i avisà del perill d'un creixement de la inflació si no es redueix la despesa pública, cosa que podria provocar indirectament una pujada dels tipus d'interès perquè la funció principal de l'institut emissor europeu és el control dels preus.

«És indubtable que existeix una relació entre els dèficits públics i els tipus d'interès i la política monetària, encara que no siguin l'únic element que pugui afectar aquesta qüestió», digué Rato, fent seves les crítiques del BCE a una decisió «equivocada», que comptà amb els vots en contra d'Espanya, Holanda, Finlàndia i Àustria.

«Lament que s'hagi pogut prendre aquesta decisió de suspendre un procediment que segons la meva opinió no tenia cap raó per ser suspès», assenyalà al Senat.

El risc que pugin els tipus seria major si es consolida la recuperació econòmica l'any que ve, segons explicà De Guindos. A més, la decisió de l'Ecofin tindrà conseqüències econòmiques des del punt de vista de la credibilitat i del futur de la moneda única, i planteja «dubtes» referents al funcionament de l'entramat institucional de la UE.

El Govern espanyol considera que els procediments al Pacte d'Estabilitat, com en qualsevol altra de les normes del Tractat de la Unió, són «imprescindibles» i la seva suspensió introdueix dubtes sobre la transparència del procés i sobre la necessitat que es garanteixi que tots els països estan sotmesos als mateixos procediments.

Per la seva banda, el ministre francès d'Economia i Finances, Francis Mer, cridà ahir a una revisió del Pacte d'Estabilitat el 2005, quan s'hagin refredat els efectes de la decisió adoptada ahir per l'Ecofin de no sancionar França i Alemanya pels seus dèficits excessius.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris