cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

«Euskadi i Catalunya proposaran la independència si s'impedeix el debat»

Així ho adverteix el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Iñaki Anasagasti

El portaveu del PNB al Congrés, Iñaki Anasagasti, instà ahir els partits majoritaris, PP i PSOE, a prendre's seriosament el debat sobre el model d'Estat, perquè si no és així «la pròxima vegada no vindrà el pla Ibarretxe, sinó que vindrà una proposta d'independència de Catalunya i d'Euskadi».

Anasagasti assegurà, abans d'entrar a la reunió de la Junta de Portaveus del Congrés, que 25 anys després de l'aprovació de la Constitució «continua damunt la taula» el debat sobre el model d'Estat.

«Si el PP i el PSOE tenen gens d'interès per la convivència i la cohesió de l'Estat espanyol, el que han de fer és tornar 25 anys enrere i adonar-se que llavors hi havia sobre la taula dos temes pendents: el català i el basc; 25 anys després, d'aquí a una setmana, es pronunciaran magnífics discursos sobre la concòrdia i coses que no són veritat, i els dos problemes principals continuen damunt la taula», afirmà.

Així, instà els partits majoritaris a posar-se d'acord, «no fer demagògia» i sobretot «no tirar-se els trastos pel cap» perquè en d'altra manera, si no aborden «seriosament» aquest tema, «la pròxima vegada no vindrà el pla Ibarretxe, que és un model dins l'Estat espanyol, sinó que vindrà una proposta d'independència tant de Catalunya com d'Euskadi».

Anasagasti denuncià que des d'ara i fins a les eleccions generals el març del 2004, el pla Ibarretxe «serà utilitzat absolutament per a tot: es reuneixen els astronautes, pla Ibarretxe; es reuneix la FEMP, pla Ibarretxe; es reuneixen els xarcuters, pla Ibarretxe... S'utilitza com una maniobra de diversió».

Per la seva banda, el president del PP basc, Carlos Iturgaiz, admeté ahir que cometé «un error» i «una bestiesa» votant, segons digué, «inconscientment» a l'escó del president del seu grup parlamentari, Jaime Mayor Oreja. La sanció que s'imposarà al dirigent popular s'acordarà en el ple del Parlament i per majoria absoluta, tal com decidí ahir la Mesa.

Iturgaiz explicà que «estava tocant inconscientment els botons, a l'escó de Jaime Mayor Oreja» i en demanà disculpes. Segons digué, farà arribar aquestes disculpes de manera oficial al president del Parlament, Juan María Atutxa, durant el termini de set dies de què disposa per presentar-hi al·legacions abans que es dictamini la seva sanció.

A la reunió de la Mesa del Parlament que tingué lloc ahir, s'acordà deixar a les mans del ple de la Cambra la penalització definitiva a Iturgaiz. L'òrgan parlamentari decidí iniciar un expedient sancionador per aquest assumpte, amb el rebuig del PP. La decisió serà per majoria absoluta i vot secret.

Atutxa explicà que el registre electrònic acredita que la targeta de Mayor Oreja fou extreta del lector de l'escó quan aquest abandonà el ple. Quan era fora del saló de plens, hi fou novament inserida i quedà allà, indicant la seva presència.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris