cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

José María Aznar insinua que Espanya hauria d'entrar a formar part del G-8

Lamenta que la UE li hagi «aigualit» la seva economia i insta a respectar l'estabilitat

El president del Govern espanyol, José María Aznar, lamentà ahir que la Unió Europea (UE) li hagi «aigualit» els seus objectius econòmics i defensà el Pacte d'estabilitat, si bé dubtà que tots els països fossin tractats igual en cas d'incompliment. Després de destacar el bon comportament de l'economia espanyola aquests darrers anys i l'augment del nombre de persones amb ocupació, recordà que les darreres dades situen l'Estat espanyol com la vuitena economia del món i, per tant, digué que aviat un s'haurà de començar a demanar quan serà al G-8.

Aznar féu aquestes consideracions en unes jornades organitzades a Londres per l'edició europea del diari dels Estats Units The Wall Street Journa sobre els problemes del lideratge i a les quals acudí el cap espanyol abans de reunir-se amb el primer ministre britànic, Tony Blair.

En la seva intervenció, Aznar subratllà la necessitat que Europa potenciï la seva economia per augmentar la seva capacitat d'influència en el món, després que la distància entre les economies europea i dels Estats Units hagi augmentat durant els darrers anys. Considerà que aquest és el resultat d'haver «aigualit» els objectius econòmics prevists per la Unió Europea el 2000 i digué que ara s'ha d'avançar de manera decidida en reformes i respectar les regles, com el Pacte d'estabilitat.

En aquesta línia, es demanà si certs països europeus serien tractats igual que altres, en al·lusió a França i a Alemanya, si no complissin els criteris fixats en aquest Pacte, i es contestà a si mateix que se seria «implacable».

«Jo no vull que se sigui implacable, sinó que es respectin els acords pel bé de la credibilitat i la confiança europees», afegí Aznar, que confià que els ministres d'Economia dels Quinze decideixin a Brussel·les que tots els països han de ser tractats igual.

El cap de l'Executiu espanyol puntualitzà que ell no desitja donar lliçons a ningú i confià en una ràpida recuperació econòmica de França i Alemanya, ja que és bo per a l'economia europea.

Respecte de les negociacions per aconseguir una Constitució europea, Aznar insistí en la necessitat de mantenir el consens aconseguit en el Tractat de Niça davant el text proposat per la Convenció europea que, digué, vulnerà el mandat rebut quant a l'objectiu de la seva tasca. «Si ningú vol un sistema diferent, s'haurà d'intentar que obtengui el mateix consens que el Tractat de Niça», afegí.

D'altra banda, defensà la seva decisió de no repetir com candidat a la Presidència en les pròximes eleccions, una actitud que el moderador de la jornada comparà amb la renúncia al poder de Carles V i davant de la qual el cap de l'Executiu digué que «aquest company històric és molt interessant».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris