algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

Imaz demana a Zapatero si denunciarà la proposta de Maragall davant la UE

Errazti adverteix d'un enduriment de les posicions espanyolistes amb vista a les eleccions

El portaveu del Govern basc, Josu Jon Imaz, preguntà ahir al secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, si denunciarà també davant de les institucions europees la proposta de reforma de l'Estatut català del líder del PSC Pasqual Maragall.

Imaz es referí així en una conferència de premsa a Donòstia a les declaracions efectuades per Zapatero, que anuncià ahir que demanarà al president Aznar que a la pròxima reunió de caps d'Estat i de Govern de la UE proposi una declaració perquè els territoris que «trenquin el marc legal i emprenguin un camí en solitari» sàpiguen que «trenquen també» amb la Unió Europea.

El portaveu de l'Executiu autonòmic es preguntà si el «problema de fons» no serà que Rodríguez Zapatero «intenta tapar els conflictes interns» de la seva formació recorrent al «tema basc» com, segons digué, també fa el Partit Popular. Després de rebutjar que s'utilitzi Euskadi com a «llevataques», Josu Jon Imaz recordà a Zapatero que la proposta de Maragall també considera que «Catalunya és una nació».

Imaz, que és a més un dels candidats a la presidència del PNB, preguntà també al màxim dirigent del PSOE «si està disposat a acceptar que el lehendakari, Juan José Ibarretxe, pugui directament explicar la seva proposta davant dels dirigents europeus». «Supòs que entendran que això és just, ja que si han de tenir una opinió» sobre el pla Ibarretxe hauran «d'escoltar» aquestes explicacions i no només conèixer les «mentides» d'Aznar sobre el contingut «independentista i rupturista» del text, agregà.

Davant això, Imaz defensà que el projecte del lehendakari, a més de «ser legal», advoca per la «convivència, reivindica més autogovern i pretén instaurar un nou marc de relació amb l'Estat». D'altra banda, la presidenta d'Eusko Alkartasuna, Begoña Errazti, considerà ahir «complicada però esperançadora» la conjuntura política perquè, segons digué, es preveu «un enduriment de les posicions centralistes espanyoles» i la utilització dels nacionalistes per part dels partits espanyols per «cercar el vot el març».

Això no obstant, destacà que el seu partit s'«ha posat en marxa» i té la seva pròpia proposta denominada «llei de sobirania basca i de relacions amb l'Estat». A l'obertura del VI Congrés que EA dugué a terme a Bilbao, sota el lema, «Lortuko dugu. És possible», Errazti féu balanç dels seus quatre anys de presidència i avançà que el pròxim any «tindrem l'actitud responsable o no de les forces polítiques basques» que, segons advertí, hauran d'aclarir «si volen acabar o no amb el descontentament majoritari de la població basca».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris