algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

El ministre Juan Costa defensa el menor cost i la major seguretat de Vandellòs per acollir l'Iter

El ministre de Ciència, Juan Costa, defensà ahir els avantatges de Vandellòs per allotjar el Centre Internacional d'Investigació de Fusió Iter i destacà entre aquests el d'un menor cost i una major seguretat davant d'altres seus que competeixen per aquest projecte internacional. Costa subratllà els «actius» de la candidatura de l'Estat espanyol per construir a Vandellòs aquesta instal·lació, que serà operativa durant els pròxims trenta anys.

L'Iter («camí» en llatí) és un projecte internacional que pretén demostrar la viabilitat tecnològica de l'obtenció d'energia utilitzant processos de fusió nuclear a partir d'una font inesgotable (l'hidrogen) i hi participen, a més de la UE, el Japó, Canadà i Rússia.

El disseny de l'Iter finalitzà el 2001 i en l'actualitat el procés es troba en una fase de localització de l'emplaçament més adequat, per al qual diversos països s'han ofert, entre ells Espanya i França, per allotjar la instal·lació, en la construcció de la qual s'invertiran uns 4.500 milions d'euros. El ministre negà credibilitat a les notícies que apunten que hi hauria ja un acord sobre la seu definitiva de l'Iter, observà que no es pot haver adjudicat un projecte a cap país sense que s'hagi reunit anteriorment el Consell de Ministres de Ciència de la Unió Europea i sense comptar a més amb els socis internacionals.

Juan Costa assegurà que els terminis per a la selecció de la seu «es mantenen com inicialment estava previst» i precisà que es mantindrà una reunió dels socis internacionals del projecte a mitjan desembre «i nosaltres hem d'anar fent els nostres deures a Europa». El ministre manifestà que estar «en la final» demostra ja que Espanya està en condicions d'assumir grans reptes des del punt de vista científic i tecnològic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris