cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Atutxa declararà davant el TSJE per un presumpte delicte de desobediència

Bilbao i Knörr l'acompanyaran en aquesta compareixença el proper 3 de desembre

85018

El regidor del PSE/EE patí un atac amb un coet pirotècnic a ca seva.

El president del Parlament basc, Juan María Atutxa, i els membres d'aquest òrgan parlamentari Kontxi Bilbao i Gorka Knörr hauran de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi (TSJE) el pròxim 3 de desembre, en relació amb el procés penal que se segueix contra ells per la suposada comissió d'un delicte de desobediència en no haver dissolt Sozialista Abertzaleak, tal com ordenà el Tribunal Suprem, segons informaren fonts properes als querellats. Des d'IU-EB, Bilbao denuncià que tant ella com els altres dos imputats estan «sotmesos a un acorralament per part del PP», que els «processa abans de sotmetre'ls» a la Justícia.

La secretària segona de la Mesa del Parlament basc i parlamentària d'EB-IU, Kontxi Bilbao, avançà ahir que, durant la seva declaració el pròxim dia 3, mantindrà «la defensa del reglament i de l'autonomia del Parlament basc». A la seu de la Cambra basca, precisà que el president del Parlament basc, Atutxa, i el vicepresident primer de la Mesa, Knörr, declararan pel mateix procés el mateix dia però abans que ella, és a dir, a les deu i a les onze del matí, respectivament. Bilbao ho farà a les dotze del migdia.

La parlamentària d'IU-EB també indicà que encara no està determinat com es configurarà la defensa i si els lletrats pertanyeran exclusivament als serveis jurídics de la Cambra basca o no. «Em mantindré en el compromís de la defensa de l'Estatut i el reglament de la Cambra basca, que creim que és la que garanteix l'autonomia del Parlament», anuncià, per afegir que entén que «aquesta defensa està recollida en l'ordenament jurídic vigent, que vetla per la separació dels poders judicial, legislatiu i executiu».

Bilbao destacà que, al llarg d'aquests mesos, «a tothora» ha mantingut «la defensa d'aquesta autonomia a través dels cursos jurídics pertinents», en la qual cosa es reafirmà i reiterà que ha actuat de «bona fe» en «la defensa dels principis en què crec». Tot seguit, digué que no tenia «gens de por perquè tenc la convicció i la certesa que finalment la Justícia, igual que la societat, entendrà que, com a membre de la Mesa del Parlament basc, no he comès cap delicte en defensar l'autonomia d'aquesta institució».

La jutgessa instructora del cas, Nekane Bolado, decidí citar els tres imputats després que a finals de juliol la Sala de Discòrdia del TSJE admetés a tràmit la querella interposada per la Fiscalia contra el president de la Cambra autònoma i els dos parlamentaris, amb els vots particulars de la mateixa magistrada i del president de l'Alt Tribunal basc, Manuel María Zorrilla, que discreparen de la decisió de tramitar-la.

Fonts jurídiques informaren a més que la jutgessa de la Sala Civil i Penal del TSJE haurà de resoldre si considera que els querellats cometeren infracció penal, en aprovar la Mesa del Parlament el passat 9 de setembre, amb els seus vots a favor, que SA tenia dret a cobrar subvencions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris