algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

El preu de l'habitatge usat pujà un 21% a les Balears en un any

L'FMI alerta Espanya de l'alt preu de l'habitatge i el creixement de l'endeutament

El preu de l'habitatge usat pujà a Balears el darrer any un 21 per cent i se situà en 1.513'8 euros per metre quadrat, un dels més elevats de l'Estat. Segons dades de l'empresa Taxacions Immobiliàries (Tinsa), el preu del metre quadrat d'habitatge usat a Palma és de 1.481'5 euros, cosa que suposa un augment del tretze per cent el darrer any, mentre que a la resta de la Comunitat és de 1.537'3 euros, un 27 per cent més que el setembre del 2002.

El preu de l'habitatge nou lliure pujà a Espanya durant els nou primers mesos un 17 per cent i el de l'usat, un 16 per cent, en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Així, al final de l'any els preus de les cases lliures podrien augmentar una mitjana del 17% anual en el cas de les noves i el 15% en el de les usades, avançà ahir el director general de Tinsa, Luis Leirado, que no volgué aventurar-se a fer previsions per al 2004.

Amb tot, apuntà que haurien de canviar molt les condicions actuals de demanda, oferta i finançament perquè aquest increment fos proper al 6%, tal com augurà el Servei d'Estudis del BBVA en el seu últim informe, en el qual donava una forquilla de fins al 10%.

De les dades recopilades per Tinsa, crida l'atenció el fet que el ritme de pujada dels preus dels habitatges de segona mà comença a alentir-se lleugerament. D'aquesta manera, al tancament de cada trimestre d'enguany, el preu dels habitatges de segona mà registrà increments interanuals del 18'65%, el 17'24% i el 16'50%, respectivament, cosa que suposa prop d'un punt percentual menys cada tres mesos.

Tanmateix, el preu dels pisos nous augmentà trimestralment a ritmes anuals del 14'56%, 15'27% i 16'78%, fet que representa un punt percentual més cada tres mesos. El Fons Monetari Internacional s'afegeix als organismes que adverteixen Espanya dels riscs que implica per a la seva economia l'alt preu de l'habitatge i el creixement de l'endeutament de les famílies.

En una anàlisi molt similar a la realitzada fa uns dies pel Banc Central Europeu i el Banc d'Espanya, l'FMI avisa de la vulnerabilitat de l'Estat espanyol en aquesta situació si es produeixen «xocs» econòmics adversos. Així i tot, mostra el seu convenciment que el risc no és imminent. Com més es prolongui a Espanya l'actual ritme d'endeutament de les famílies, derivat de l'encariment de l'habitatge, «més severes seran les repercussions potencials per ajusts als preus o als tipus d'interès».

Aquesta és l'advertència de l'FMI, que arriba el mateix dia que Tinsa revela que el preu mitjà de l'habitatge nou lliure se situà en 1.555'2 euros per metre quadrat el setembre, cosa que suposa una pujada del 16'78 per cent respecte del mateix mes del 2002. El darrer informe del BCE xifrava en un 51 per cent del PIB de la zona euro l'endeutament de les famílies; Espanya està per sobre de la mitjana.

L'informe de l'FMI, després d'advertir de la vulnerabilitat de l'economia espanyola davant de l'endeutament si pugen els tipus d'interès, afirmà que, encara que aquest i altres riscs no semblen imminents, «la seva gravetat podria aguditzar-se si els seus determinants continuen sense ser eliminats».

La part positiva és que els baixos tipus d'interès i l'augment dels terminis dels préstecs hipotecaris han limitat el pes del servei del deute sobre les economies domèstiques. També ressalta altres factors positius com l'augment de l'ocupació, el creixement del valor dels actius de les famílies (gràcies al major preu de les cases) i de les rendes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris