cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

El TSJE admet a tràmit el recurs de la Diputació d'Àlaba contra el pla Ibarretxe

Tres magistrats hi votaren a favor i els altres dos emeteren un vot particular en contra

Primer gran revés judicial per al pla Ibarretxe. La Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi (TSJE) ha admès a tràmit el recurs interposat per la Diputació d'Àlaba, en considerar-se competent.

L'admissió a tràmit no suposa, en tot cas, la suspensió del projecte del lehendakari, Juan José Ibarretxe, cosa que sí que succeiria si el Tribunal Constitucional admetés el recurs presentat contra el pla pel Govern central. Dos dels magistrats de la Sala emeteren un vot particular en el qual consideren constitucional l'acte d'aprovació del projecte de reforma estatutària.

La resolució del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi cita jurisprudència del Tribunal Suprem per considerar-se competent en aquesta qüestió, i explica que, si no entra a examinar-ne el fons, es produiria indefensió de les parts recurrents. A més, esmenta la Llei reguladora de la Jurisdicció contenciosa administrativa, que apunta «el principi de submissió plena dels poders públics a l'ordenament jurídic, Seria, pel Tribunal, un contrasentit que una llei que es pretén adequar al règim de la jurisdicció contenciosa en la lletra i l'esperit de la Constitució preveiés «tota una esfera d'actuació governamental immune al dret». El concepte mateix d'acte polític, en què es podria emmarcar l'acord aprovat pel Govern basc, «està avui en franca retirada en el dret públic europeu» i opina que «els intents incardinats a mantenir-lo» són «inadmissibles».

La resolució recorda que la llei recull una sèrie d'aspectes sobre els quals sempre serà possible el control judicial, «per àmplia que sigui la discrecionalitat de la resolució governamental», com són els drets fonamentals, els elements reglats dels actes i la determinació de les indemnitzacions procedents. «És inqüestionable que l'acord impugnat s'erigeix sobre elements discrecionals, però també sobre elements reglats que han de ser fiscalitzats per aquesta sala contenciosa», explicà.

Dos dels cinc magistrats de la Sala emeteren un vot particular en el qual discrepen de la resolució. Consideren que l'acord aprovat pel Govern basc «no és fiscalitzable judicialment pels òrgans de la jurisdicció ordinària» i només s'hi pot plantejar en contra un recurs d'inconstitucionalitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris