algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

L'IPC puja set dècimes respecte al setembre pel final de les rebaixes

A Balears els preus creixen un 0'2 per cent i just baixen a Navarra

El descens de preus en els productes energètics i la lleugera moderació dels aliments aconseguiren rebaixar l'IPC interanual l'octubre fins al 2'6 per cent (tres dècimes menys que el setembre). Tanmateix, la inflació augmentà set dècimes respecte al mes anterior, fonamentalment per l'efecte del final de les rebaixes, que provocà una alça dels preus de vestit i calçat de set dècimes sobre setembre, encara que en taxa interanual baixaren gairebé un punt. Pel secretari d'Estat d'Economia, Luis de Guindos, la dada és molt positiva, ja que constata una «desacceleració important» dels preus.

Segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPC acumulat en els deu primers mesos de l'any és del 2'1 per cent, només una dècima per sobre de l'objectiu d'estabilitat fixat pel BCE i que el Govern ha fet seu.

L'IPC harmonitzat espanyol (IPCA) també augmentà un 0'7 per cent el mes passat, baixant tres dècimes a la taxa interanual, fins al 2'7 per cent.

Com la moderació de la inflació s'explica fonamentalment pel descens de preus d'energia i carburants, i per la contenció dels productes alimentaris, els preus dels quals sembla que comencen a trencar la forta tendència alcista iniciada el maig, resulta lògic que la inflació subjacent, que exclou precisament els aliments frescs i els productes energètics, s'incrementàs un 1 per cent l'octubre sobre el setembre, encara que la seva taxa interanual es posà també en el 2'6 per cent, dues dècimes menys que al setembre.

Els preus baixaren el mes passat a transport un 0'8 per cent i en comunicacions i lleure i cultura un 0'1 per cent. En canvi, augmentaren en vestit i calçat (7'8 per cent) pel final del període de rebaixes d'estiu i ensenyament (2'3 per cent) per l'inici del curs universitari.

Els preus al mes d'octubre sols baixaren a Navarra (-0'1 per cent), mentre que a la resta de comunitats autònomes pujaren, especialment a La Rioja (1'2 per cent) i Galícia (1 per cent), en tant que a Balears cresqueren un 0'2 por cent.

Els preus del vestit i el calçat foren els que més cresqueren a Balears a l'octubre en registrar una pujada del 3'8 por cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris