cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

Elorza demana que les institucions no siguin llocs de pronunciament

Ibarra vol que es prenguin mesures polítiques contra el pla Ibarretxe

El batle de Donostia, Odón Elorza, llançà ahir dures crítiques contra el pla Ibarretxe, però també demanà que no es converteixin les institucions basques en òrgans de pronunciament sobre el projecte nacionalista.

Aquesta afirmació no agradà al PP, que per enèsima vegada demanà al secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, que desautoritzi el primer regidor donostiarra.

Elorza assegurà que el pla Ibarretxe recull un plantejament unilateral que exclou «una altra part d'Euskadi». Creu que el projecte no recull la pluralitat política basca i, a més, «passa per sobre de l'ordenament jurídic vigent». També assegurà que no es pot realitzar una consulta en les actuals condicions, ja que suposa fer carregar el mort als ciutadans.

Però Elorza considera així mateix que el pla inclou elements a destacar, perquè envia el debat al Parlament, «fet que en democràcia sempre és positiu».

A més, el PNB «expressa amb més o menys claredat que ha iniciat una via sobiranista». Elorza anuncià que el PSE, amb probabilitat, no donarà suport a la moció «unilateral» que el PP ha presentat contra el pla Ibarretxe a l'Ajuntament de Donostia.

Aquest anunci, malgrat el rebuig d'Elorza al pla, ha provocat les crítiques del PP, tal com ha succeït en anteriors ocasions que Elorza ha abordat el projecte del lehendakari. «Seria convenient que Rodríguez Zapatero desautoritzàs Elorza en un tema tan important com el pla Ibarretxe, que afecta tots els espanyols», digué Ana Mato, coordinadora d'Organització del PP, qui lamentà la «línia ambigua» del batle.

Per la seva banda, el president de la Junta d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, assegurà ahir que el Govern ha d'apostar per mesures polítiques i no només jurídiques per respondre al pla.

Així, digué que els dos possibles escenaris són que l'Executiu posi una alternativa sobre la taula per traslladar «el vertigen» al Govern autonòmic i al PNB, o bé que suspengui l'autonomia basca i la renegociï des de zero. També creu que seria convenient que la Unió Europea s'hi implicàs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris