algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

El Govern basc insta el TC a no passar a la història europea com antidemocràtic

Demana al Tribunal Constitucional que no impedeixi el pluralisme ni el debat

80364

El portaveu del Govern basc, Josu Jon Imaz, oferí ahir una roda de premsa.

Apel·lacions al Tribunal Constitucional i crítiques al Govern central. Això és el que es pogué escoltar des dels tres partits que formen l'Executiu basc 24 hores després que el central anunciàs que presentarà dijous un recurs per frenar la tramitació del pla Ibarretxe. Josu Jon Imaz, portaveu del Govern autonòmic, advertí el Constitucional que podria passar a la història com l'òrgan que impedeix el pluralisme i el debat, i liderà l'advertiment generalitzat dels tres partits que faran tot allò possible perquè el debat de reforma de l'Estatut continuï endavant.

«El Constitucional podria passar a la història del constitucionalisme europeu com el tribunal que va impedir el pluralisme democràtic i el debat polític i democràtic», afirmà Imaz. Si bé demanà al Constitucional que mantengui la seva independència «davant de la intromissió política d'Aznar», assegurà no tenir gens de confiança en el seu president, Manuel Jiménez de Parga, de qui digué que és «un personatge que té un desprestigi absolut en la societat basca».

El portaveu autonòmic assegurà que farà «tot allò possible» perquè el Parlament basc pugui debatre la reforma. «Sense cap dubte, els elements jurídics els tenim ben perfilats», manifestà, ja que es tracta d'un debat «polític, no jurídic», cosa que fa difícil que, segons ell, el recurs de l'Executiu central sigui acceptable. «Sempre que el Tribunal Constitucional no es desdigui de la seva pròpia jurisprudència ni d'elements i criteris emprats fins ara», recalcà.

Imaz criticà amb duresa el cap de l'Executiu, José María Aznar. «Constitueix un autèntic perill per a Espanya i és capaç d'avivar la tensió fins a límits insospitats amb els riscs que això té», digué. Per tot això, apel·là a «tots els demòcrates espanyols» perquè, segons explicà, no s'està parlant de «més o menys nacionalisme, ni d'autogovern, sinó del manteniment i acceptació de llibertats democràtiques bàsiques en una societat democràtica».

La crida té com a destinatari principal el PSOE, partit que ja ha mostrat públicament el seu rebuig del pla Ibarretxe. Imaz va recordar que el punt vuitè del Pacte d'Ajuria Enea afirmava que totes les idees polítiques expressades democràticament es podien defensar en un marc parlamentari.

La presidenta d'Eusko Alkartasuna, Begoña Errazti, considerà que el Partit Popular està negant «allò que la majoria democràtica vol» i advertí el Govern central que el debat del pla continuarà al Parlament basc, encara que «s'encaboti a utilitzar tots els mecanismes de l'Estat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris