cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Les quatre viudes sense pensió pel Yak-42 demandaran Defensa

Estaven registrades com a parelles de fet i dues d'elles tenien fills

Quatre parelles de fet de militars morts el passat 27 de maig en l'accident aeri del Yak-42 a Trebisonda (Turquia) han demandat el Ministeri de Defensa per reclamar el que consideren un dret: una pensió de viduïtat. La llei no els confereix aquest dret encara que estaven inscrites en el registre de parelles de fet i dues d'elles tenien fills dels seus companys. Exhaurida la via administrativa, han decidit destinar els seus estalvis a contractar un advocat per recórrer el cas per la via contenciosa administrativa.

La situació és particularment dramàtica per a una de les demandants, que duia 12 anys de convivència amb la seva parella i en té dos nins. Una altra en portava vuit i també té dos fills, encara que el menor no arribà a conèixer el seu pare. En ambdós casos concorre la circumstància que s'han concedit pensions d'orfenesa per als seus fills. Les altres dues duien més de cinc anys de convivència amb els seus companys.

PSOE i IU reclamaren el seu dia el reconeixement d'una pensió de viudesa per a aquestes dones i exigiren una reforma d'una llei que consagra «una tremenda injustícia» i sumeix aquest tipus de parelles en la «desprotecció».

El passat mes de juliol, el Ministeri de Defensa informà que havia reconegut un total de 129 pensions als familiars de les víctimes de l'accident del Yakovlev 42 a Turquia. El Departament justificà les quatre resolucions denegatòries a semblants de fet «per no haver estat cònjuges legítims dels causants», remetent-se a l'article 38 del Reial Decret 670/87 pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Classes Passives de l'Estat.

En l'article, s'assenyala que «tindran dret a la pensió de viduïtat qui siguin o hagin estat cònjuges legítims del causant dels drets passius, sempre en proporció amb el temps que ha viscust amb el cònjuge mort i amb independència de les causes que ha determinat l'anul·lació o el divorci en cada cas». Defensa afegeix que s'han reconegut pensions d'orfandat en dos dels expedients de denegació a semblants de fet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris