algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

El Govern Aznar demanarà la suspensió immediata del pla Ibarretxe

El recurs de l'Executiu central es presentarà dijous dia 13

El Govern presentarà dijous dia 13 el seu anunciat recurs al Tribunal Constitucional contra el pla del lehendakari, Juan José Ibarretxe. En cas d'admetre's a tràmit, suposaria la immediata suspensió del projecte.

Així ho va anunciar el ministre de Justícia, José María Michavila, a l'hora de donar nous detalls del recurs que presentarà l'Executiu contra el projecte del Govern basc. Els serveis jurídics de l'Estat, en l'informe que analitzà ahir el Consell de Ministres, avalen la presentació del recurs contra «actes de tràmit», com els acords del Govern basc i mesa del Parlament autonòmic objecte d'aquest, ja que hi ha «sòlida» doctrina constitucional en aquesta matèria.

Segons explicà Michavila, el Govern ha decidit finalment presentar un sol recurs contra l'acord del Consell del Govern basc del passat 25 d'octubre i contra la resolució de la mesa del Parlament basc. Serà finalment una impugnació d'acords, via que el Govern ha considerat «més adequada a la naturalesa jurídica» d'aquest assumpte, abans que un recurs d'emparament o d'inconstitucionalitat.

Michavila va fer especial incís en el fet que allò que es recorre no és un projecte de llei, ja que en aquest cas hauria presentat un recurs d'inconstitucionalitat, sinó una resolució que «encobreix una reforma unilateral de la Constitució». El Govern, en tot cas, confia en la bona tasca dels serveis jurídics de l'Estat, que consideren que existeix una sòlida doctrina constitucional que permet recórrer «actes de tràmit», circulars i instruccions, i fins i tot actuacions d'òrgans autonòmics.

Si el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs del Govern, tenint en compte allò previst en l'article 161.2 de la Constitució i en el títol V de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional, el pla Ibarretxe quedaria suspès immediatament. El Tribunal, a més, tindria un termini de cinc mesos per ratificar o aixecar aquesta suspensió.

El ministre de Justícia rebutjà que aquest recurs, o qualsevol altra iniciativa que es presenti, pretengui bloquejar el debat del pla al Parlament basc. Michavila assegurà que en democràcia es pot debatre qualsevol cosa, que el PNB té mecanismes per impulsar un debat sobre la reforma de la Constitució «però no és el que ha volgut fer». «Que no tracti d'ocultar-ho, encobrir-ho i emmascarar-ho», digué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris