cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

El preu de la tomàtiga, el pebre i la patata es torna a disparar per octubre

El Govern destaca la «moderació» en productes com el pollastre, les mongetes tendres i el peix

Les tomàtigues per a ensalada encapçalen encara la llista dels productes frescs més inflacionistes. El mes d'octubre passat, tornaren a a pujar, un 15'20%, amb la qual cosa al llarg de l'any s'han encarit un 46'77%. Hi van darrere els pebres verds (amb un augment del 14'36%), les patates (un augment del 7'22%) i les llimones (7'03%).

Tanmateix, el Govern ha destacat que un total de 14 productes han registrat una «moderació». Davant d'aquestes pujades, hi ha alguns productes de la cistella de la compra bàsica que han experimentat descensos, com les mongetes verdes, que baixaren per octubre un 28%, encara que per setembre havien pujat un 40%, l'enciam i les peres d'aigua.

Entre els grups de productes frescs que han experimentat una «moderació», segons el secretari d'Estat de Comerç, Francisco Utrera, hi ha el pollastre fresc (baixà per octubre un 4.08%, encara que la seva variació anual és del 18%), el peix i el mariscs (la sardina i l'anxova baixen més del 6%). Sense explicació de la pujada, Utrera no volgué avançar les raons de l'encariment de diversos productes frescs, ja que segons digué el Servei de Defensa de la Competència elaborarà un informe per detectar les pràctiques anticompetència de fixació de preus dels articles.

Etiquetatge
Sobre un futur doble etiquetatge de preus -el d'origen i el de destinació-, el secretari d'Estat assenyalà que el Ministeri d'Agricultura ha emprès la fase de determinació de les circumstàncies en les quals vol aconseguir una mostra per a l'aplicació d'aquests procediments.

L'oli d'oliva s'encareix quant al comportament dels productes envasats el mes passat, i només cinc de 30 d'estudiats han experimentat descensos.

L'oli d'oliva d'acidesa inferior a 0'4 graus pujà un 0'85%, la xocolata amb llet un 0'74%, el vi negre d'un any un 0'61%, l'l'aigua mineral un 0'32% i els musclos en escabetx, un 0'22%.

Així mateix, només experimentaren baixades l'oli de gira-sol refinat (0'07 per cent), les gambes congelades (0'06 per cent), la tonyina clara en oli (0'05 per cent), el formatge Emmenthal (el 0'04 per cent) i la minestra de verdures congelades (0'01 per cent).

En general, el Govern central creu que l'evolució de preus és «positiva», si bé encara no s'explica que una vegada passada l'onada de calor -un factor al qual s'atribuïen les pujades de productes frescs-, els preus d'articles tan bàsics com la patata i la tomàtiga es continuïn incrementant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris