cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

El Ministeri també diu «immigrants» als bilingües desplaçats a altres comunitats

Un llibre editat per Educació i la CA de Madrid es refereix així als bascs que viuen fora d'Euskadi

El portaveu de CiU a la Comissió d'Educació del Congrés dels Diputats, Ignasi Guardans, revelà ahir el contingut d'un llibre editat aquest mateix any pel Ministeri d'Educació que considera «immigrants» els alumnes euskoparlants que resideixen fora d'Euskadi.

Guardans, amb aquestes dades a la mà, exigí a José María Aznar i Pilar del Castillo que «redueixin el seu nivell d'histèria» respecte d'Euskadi. Tanmateix, el Govern exigí la retirada de la polèmica circular del Departament basc d'Educació i fins i tot l'Advocacia de l'Estat estudia interposar un recurs contenciós administratiu contra ella.

Guardans dóna suport a l'ús del terme «immigrant». Ho va fer recordant que el propi Ministeri d'Educació l'utilitza, en un llibre editat al 2003 de manera conjunta amb la Comunitat de Madrid. Es tracta, digué, d'una «noció tècnica» per denominar els escolars que emigren d'una comunitat a una altra, però «no significa que se'ls consideri estrangers».

Les crítiques del diputat nacionalista català se centraren en el president del Govern i en la seva ministra d'Educació. «Aznar i Del Castillo haurien de reduir el seu nivell d'histèria sobre Euskadi, perquè pot dur a errades tan grans com aquesta, perquè el pecat el cometé primer el Ministeri d'Educació», assegurà Guardans. Però el cert és que l'Executiu ja ha pres cartes en l'assumpte perquè el Govern basc rectifiqui la seva circular.

La ministra Del Castillo ha cursat ja un requeriment a la Conselleria d'Educació de l'Executiu autonòmic perquè retiri el text. Segons explicà a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres el titular de Justícia, José María Michavila, es tracta d'una circular «manifestament inconstitucional, manifestament contrària als valors jurídics i, el que encara és pitjor, manifestament contrària al sentit comú».

L'Advocacia de l'Estat, segons explicà el secretari d'Estat de Justícia, Rafael Catalá, està estudiant poder interposar un recurs contenciós administratiu contra la instrucció d'Educació basca. «Es tracta d'un atemptat contra el principi d'igualtat», afirmà, convençut que tractar d'immigrants els estudiants que arribin a Euskadi procedents d'altres autonomies posa de manifest «el que el Govern d'aquesta comunitat autònoma entén sobre la igualtat de drets i la lliure circulació de persones».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris