cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

Madrid recorrerà el pla Ibarretxe al TC perquè vulnera cent pics la Constitució

L'Executiu també impugnarà un eventual acord del Parlament basc per tramitar-lo

97534

Michavila, ministre de Justícia, i Elvira Rodríguez, de Medi Ambient, explicaren la decisió.

Comença l'ofensiva legal del Govern contra el pla Ibarretxe. El Consell de Ministres acordà ahir presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el projecte del lehendakari. La base d'aquest recurs és un informe del Servei Jurídic de l'Estat que considera que el pla vulnera la Constitució en més de cent punts. L'Executiu, a més, té intenció d'impugnar davant el Constitucional un eventual acord del Parlament basc que accepti la tramitació del projecte a la Cambra autonòmica.

La decisió adoptada ahir pel Govern no serà efectiva abans del pròxim 4 de novembre, data en què la mesa del Parlament basc basc té previst estudiar la presa en consideració del pla Ibarretxe. Des d'aquell moment, l'Executiu té un termini de dos mesos per presentar el recurs. El ministre de Justícia, José María Michavila, assegurà que es presentarà «quan es consideri oportú», sense precisar.

Michavila, que presentà al Consell de Ministres un informe del Servei Jurídic de l'Estat que ha servit de base per a aquest recurs, assegurà que en les darreres trobades que han mantingut representants del Govern i del PSOE s'ha tractat aquesta qüestió. Segons el ministre, ambdues parts comparteixen la necessitat de garantir els valors constitucionals.

El Govern considera que té capacitat jurídica per recórrer el pla Ibarretxe perquè es tracta d'un acord de l'Executiu autonòmic basc presentat com una proposta de reforma de l'Estatut d'Autonomia, d'acord amb l'article 46 de l'esmentat text legal. Però en realitat, afirmà Michavila, camufla una reforma constitucional que intenta de fet «una mutilació i una ruptura unilateral» amb la Carta Magna en una part de l'Estat.

L'informe del Servei Jurídic de l'Estat en què es basarà el recurs considera que la proposta nacionalista fa més de cent infraccions de la Constitució, que estan agrupades en cinc matèries: procediments constitucionals, institucions, relacions de repartiment competencial entre l'Estat i les comunitats autònomes, principis bàsics de la democràcia i valors essencials de la Constitució.

L'Advocacia de l'Estat considera que el projecte del lehendakari no respecta els procediments fixats per la Constitució i l'Estatut per iniciar una reforma constitucional, perquè la camufla com una reforma només de l'Estatut. En segon lloc, tracta de mutilar institucions de la convivència democràtica que afecta els poders executiu, legislatiu i judicial. En aquest camp, destaca la creació inclosa en el pla Ibarretxe d'un Consell General del Poder Judicial basc.

Sobre el repartiment competencial, el Pla vulnera disposicions constitucionals en matèries com són sanitat, educació, seguretat social, deute a l'Estat, unitat de caixa, costes, ports, aeroports, seguretat pública, trànsit, energia, museus o immigració. Però encara més greu, segons Michavila, és que el projecte vulnera principis bàsics de la democràcia i de la Constitució.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris