muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

El PP carrega contra l'Executiu basc per subvencionar el diari

Josu Jon Imaz diu que continuarà ajudant els mitjans en euskera

El ministre Mariano Rajoy mostrà ahir la seva oposició a la subvenció que el Govern de Vitòria atorgà al diari Egunkaria, i qualificà l'acte de «lamentable», ja que segons el vicepresident primer, això «suposa donar ales a tot el que és l'entramat d'ETA».

El portaveu del Govern basc, Josu Jon Imaz, va afirmar que els ajuts concedits per part de l'Executiu autònom es varen produir a partir d'una resolució aprovada pel Parlament basc el 1994, amb el suport de tots els partits a excepció del PP, fet pel qual són «absolutament legals». El portaveu de l'Executiu basc va apel·lar en diverses ocasions a la presumpció d'innocència dels detinguts i a la llibertat d'expressió per justificar la continuació de les subvencions dins d'«els mecanismes normals de suport» als mitjans de comunicació en euskera.

Imaz agregà, en aquest sentit, que la societat basca ha tingut i ha de continuar tenint un diari en euskera i que el Govern d'Ibarretxe hi està apostant de manera «ferma» i «no retòrica», com ho demostra el fet que insereix publicitat al diari Egunero, capçalera accidental del diari tancat.

El ministre d'Interior, Àngel Acebes, incidí ahir en el fet que el diari Egunkaria és «un instrument» de l'organització etarra, i va mostrar la seva estranyesa per la defensa que el PNB fa ara d'aquesta publicació, quan fa deu anys el seu portaveu, Joseba Egibar, va constatar la participació d'ETA en la designació del director de la publicació.

D'altra banda, el president del Grup Popular al Parlament Basc, Jaime Mayor Oreja, va qualificar de «desafiament a l'Estat de Dret i de profunda irresponsabilitat» la subvenció del Govern Basc. «A Euskadi s'està produint un fenomen que no és nou, ja que l'esquerra radical ha avançat sempre sobre problemes, i quan un grup radical se sent estancat sempre inventarà una plataforma social al voltant de la resolució d'un conflicte, que és el que s'ha anomenat la 'batasunització' que ha viscut ara Euskadi».

Del seu costat, el president del PP al País Basc, Carlos Iturgaiz, qualificà de «provocació i desafiament a la Justícia i a l'Estat de Dret» la subvenció a Egunkaria. «El que fa el lehendakari, una vegada més, és encobrir ETA, Batasuna i l'entramat, del que forma part aquest pamflet criminal. Davant aquest desafiament i aquesta desobediència judicial, civil i política, jo crec que els jutges no poden deixar passar inadvertit el comportament d'Ibarretxe i del Govern basc».

El filòsof i membre de «'Basta Ya!» Fernando Savater qualificà la subvenció a Egunkaria com la «compra de suports possibles», amb referència a futurs comicis electorals. Savater emmarcà la decisió del Govern de Vitòria en la seva actitud d'«immensa fanfarronada» i a l'exercici de l'«arrogància del poder».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris