algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Una riuada humana pren Madrid i demana dimissions per la catàstrofe del 'Prestige'

Els convocants apunten la participació d'un milió de persones

83094

Un dels participants a la manifestació d'ahir.

Una setmana després que més d'un milió de veus protestaren a Madrid en contra de la guerra a l'Iraq, milers de persones, segons la Policia, encara que segons els convocants eren més d'un milió, demanaren ahir que es faci justícia després de la catàstrofe el petrolier Prestige en una protesta en la qual, enmig d'un ambient festiu, els manifestants recorregueren els carrers de la capital de l'Estat i reclamaren dimissions per la gestió de la crisi. La marxa, que va començar poc després de les dotze del matí i a la qual acudiren manifestants de diferents punts d'Espanya, va registrar l'assistència de representants de la vida política i de la cultura. Hi eren el secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero; el líder d'IU, Gaspar Llamazares; i representants de la resta de partits llevat del PP, com també els secretaris generals d'UGT i de CCOO, Cándido Méndez i José María Fidalgo.

Els portaveus de la plataforma convocant, Nunca Máis, els patrons de les confraries de pescadors dels pobles afectats i alguns actors, com Juan Diego Botto o Lluís Tosar, encapçalaren la mobilització, devora d'una pancarta que posava: «Nunca Máis. Volem conèixer la veritat. Exigim responsabilitats». Acompanyant el lema, un tràiler remolcava un vaixell cobert de negre que representava el petrolier.

La manifestació va transcórrer pels carrers de la capital en un ambient festiu, ple de música i de disfresses i en el qual no faltaven els càntics de protesta, dirigits sobretot al president del Govern, José María Aznar, i al president de la Xunta de Galícia, Manuel Fraga. «El del bigoti que netegi el 'chapapote'» i «Dimissió!» foren les consignes més repetides.

Uns imitadors d'Aznar i de Fraga animaven la manifestació i, des del vaixell que simulava ePrestige, un grup de persones amb caretes de dirigents del PP engrescava els assistents amb la seva música. Les referències a la crisi de l'Iraq també hi eren presents i els assistents cridaren lemes com «El poble gallec diu no a la guerra».

Després de gairebé tres hores de protesta, el grup de davant va arribar a la porta del Sol, on els actors Lluís Tosar i Juan Diego Botto llegiren un text per «demanar la veritat» sobre ePrestige, i després l'escriptor Manuel Rivas va llegir el manifest oficial.

Durant la lectura, la plataforma Nunca Máis va demanar la dimissió del ministre de Foment, Francisco Àlvarez Cascos, i la del president de la Xunta, Manuel Fraga, i va exigir al Govern que convoqui la comunitat internacional per afrontar la crisi dePrestige.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris