muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

El jutge diu que ETA donava les ordres al consell d'administració d'«Egunkaria»

L'acte del magistrat considera a més que el rotatiu facilitava propaganda a la banda

102184

El diari tornà ahir al carrer, sota la capçalera d'«Egunero» (Diari), en una edició amb publicitat del Govern .

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo, que dijous va ordenar la clausura del diari Euskaldunon Egunkaria, assegura a l'acte en el qual acorda aquesta mesura que ETA prenia decisions sobre el funcionament de l'editora «que només corresponen al consell d'administració». Del Olmo anuncia que, en un termini màxim de deu dies, convocarà els representants legals de l'editora perquè al·leguin el que estimin convenient abans de dictar la suspensió d'activitats de la societat per un temps màxim de cinc anys.

A l'acte el jutge diu que Egunkaria afavoreix «l'estratègia terrorista d'ETA, tant des del punt de vista economicofinancer (transferir fons provinents de l'organització ETA o del seu entramat per a l'adquisició de les esmentades societats i altres societats per elles participades), com d'enfortiment d'un dels seus objectius terroristes (creació d'una estructura informativa en euskera)» controlada per la banda.

L'objectiu últim d'ETA en aquest aspecte, segons el jutge Del Olmo, és «facilitar l'emparament i la difusió (amb el suport de l'idioma euskera o basc com a cobertura cultural per a això) de l'ideari terrorista». «Egunkaria ha estat creat, finançat i dirigit per ETA; tenia el seu lloc en les estructures de la banda i uns enllaços determinats per rebre'n les directrius i poder remetre informació», assenyala l'acte.

«Això queda de manifest», segons el jutge, «si es fa atenció als consellers delegats que ha tingut l'entitat; així pot veure's que José Miguel Zumalabe va ser el primer fins a la seva mort; el substituí Iñaki Uria fins a l'actualitat i ambdós figuren a la documentació intervinguda a la banda terrorista ETA, quan al primer se li proposa perquè sigui director del diari i al segon perquè en fos precisament conseller delegat».

Del Olmo prossegueix dient que, «per un altre costat, la banda terrorista rep puntual informació sobre els problemes de finançament de la societat, participa de fet d'informació i pren part en resolucions que només corresponen al consell d'administració».

Pel magistrat, «l'evident contradicció existent entre la captació popular (que va donar origen al diari) i les juntes universals d'accionistes, com també les contínues inconsistències d'aquestes últimes, no serveixen sinó per confirmar que són utilitzades per simular una normalitat empresarial que realment no existeix, perquè o no hi ha accionistes o el consell d'administració actua com si no existissin».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris