nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

L'Audiència Nacional tanca «Egunkaria», l'únic diari escrit en euskera

La Guàrdia Civil en detingué deu directius per «relacions» amb ETA

58320

Membres de la Guàrdia Civil procediren a precintar la seu d'Egunkaria.

EFE

La Guàrdia Civil dirigí ahir un operatiu ordenat pel jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo contra el diari Euskaldunon Egunkaria -l'únic quotidià del País Basc redactat en euskera-, en què s'escorcollaren i clausuraren les seus a les tres províncies basques i a Navarra, com també la seva pàgina web, sota acusacions de pertinença a la banda armada ETA.

A més, es va detenir deu persones, entre elles el director del diari, Martxelo Otamendi, per col·laboració o pertinença a l'organització terrorista. L'operació es va estendre també a les seus de les revistes Jakin i Argia, com també a la Federació d'Ikastoles de Sant Sebastià, que va ser escorcollada.

L'operació contra Egunkaria acabà amb deu detinguts, tots ells a Guipúscoa. El president del Consell d'Administració, Joan Mari Torrealdai; el conseller delegat, Iñaki Uría; el director, Martxelo Otamendi; Fermín Lazkano, membre del Consell d'Administració; el subdirector, Xabier Oleaga; el primer director del diari, Luis Goia; la primera gerent, Inma Gomilla; així com Peio Zubiría -que pateix malaltia crònica-, Txema Auzmendi (exsubdirector de l'emissora de ràdio Herri Irratia) i Xabier Alegría.

Martxelo Otamendi és immers en un altre procés judicial relacionat amb ETA. La Fiscalia el va acusar, al costat de la directora de Gara, Mertxe Aizpurua, d'inducció a l'assassinat, amenaces i justificació d'actes terroristes, en relacionar l'entrevista que ambdós diaris van publicar amb dos membres d'ETA i l'assassinat de José Javier Múgica, regidor d'UPN a Leiza. En contra del criteri fiscal, el jutge Garzón considerà que ETA actua quan i on pot, i no a partir de la lectura de la premsa.

Pel Ministeri de l'Interior, Xabier Alegría és el presumpte enllaç entre el diari i la banda terrorista. L'operatiu, organitzat per 300 guàrdies civils, va començar a primera hora de la matinada, per ordre del titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Juan del Olmo. Segons l'acte dictat pel jutge, l'operació s'emmarca en la investigació d'un presumpte delicte de pertinença o col·laboració amb l'organització ETA militar, respecte a la presumpta instrumentalització de les societats mercantils Egunkaria Sortzen S.L., Egunkaria S. A. i del diari Euskaldunon Egunkaria.

El Jutjat destaca en el seu comunicat el caràcter marcadament tècnic de l'operació, ja que la majoria de les investigacions estan relacionades amb estudis econòmics comptables i financers. Amb aquesta operació, es clausura l'empresa Egunkaria Sortzen S.L. i Egunkaria S.A., com també la del diari Euskaldunon Egunkaria. De la primera se suspenen les activitats i de la segona es clausuren els seus locals i establiments.

L'operació té el seu origen en un informe de la Guàrdia Civil de març de 2001, que investiga si el finançament de Egunkaria té alguna relació amb ETA. Després de dos anys de treball, el jutge Del Olmo ha decidit fer llum verda a l'operació. La nota del Jutjat assenyala que la premissa inicial, avalada per la documentació intervinguda en la dècada dels 90, és que ETA va intervenir en la creació, designació de directius i dinamització del diari Egunkaria. L'objectiu de la intervenció judicial és saber si el diari és una de les empreses deprojecte Udaletxe, que va desenvolupar l'organització de forma prèvia a la caiguda de la seva cúpula a Bidart el 1992.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris