muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

L'oposició nega consens a Aznar si no defensa la pau a Nacions Unides

El Congrés aprovà les resolucions del PP i de CiU després d'un agre debat

Aznar es presentà ahir al Congrés dels Diputats disposat a aprovar una resolució semblant en contingut a la que el dia abans havien subscrit per consens els països de la Unió Europea, fins i tot els que més contraris s'han mostrat a la política dels EUA en aquest conflicte, cas de França o Alemanya. Però l'oposició va observar retallades en l'abast de la resolució i el debat fou crispat, especialment entre el líder socialista i el president del Govern.

El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, va advertir al cap del Govern, José María Aznar, que només obtindrà el consens davant de la crisi de l'Iraq si Espanya acut a les Nacions Unides per demanar més temps per als inspectors i dir «no» a un atac bèl·lic contra l'Iraq «que no està justificat».

En la seva rèplica al discurs d'Aznar al Congrés, Zapatero li va demanar reiteradament que rectificàs la seva adhesió «incondicional» als EUA si vol assolir un consens amb l'oposició, i li va advertir que amb la seva actitud està dient «irresponsables» a milions de ciutadans que s'han manifestat contra la guerra.

«Canviï la posició i rectifiqui, i veurà com és fàcil el consens que desitgen la gran majoria dels espanyols», va postil·lar.
Zapatero va deixar clar que l'única possibilitat que el PSOE doni suport al Govern és que Espanya se sumi a les posicions que defensen el desarmament de l'Iraq per mètodes pacífics i va advertir Aznar que no hi haurà consens «si vostè dóna suport a un atac unilateral» i «si d'una manera o d'una altra fa costat a un ultimàtum injustificat per donar suport a una acció bèl·lica» contra el règim iraquià.

El president del Govern va assegurar a Zapatero que no mantindria «ni dos minuts» la seva posició en la crisi de l'Iraq si «tingués responsabilitats de Govern», i li va retreure interessos electorals «de curt termini». Aznar va considerar «greu» que s'oblidi que a les Corts són «la sobirania i la legitimitat», i va advertir que «és un mal servei a la democràcia» dir que el Govern no representa els ciutadans.

El coordinador general d'Esquerra Unida (IU), Gaspar Llamazares, va afirmar que el Govern disposa de tota la legalitat perquè ha estat elegit democràticament, però va subratllar que no «té legitimitat» perquè aquesta circumstància només es dóna en el cas que hi hagi coherència entre els seus actes i l'opinió majoritària de la societat. «I Aznar fa una política exterior en contra de l'opinió majoritària de molts ciutadans».

Durant la seva intervenció en el ple del Congrés, el líder d'IU es va referir a les manifestacions massives del passat cap de setmana a tot el món en contra d'un atac a Iraq, afirmant que les majors concentracions es produïren en països els governs dels quals donen suport a una intervenció militar en contra de l'actitud de les seves societats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris