nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Aznar intensificà la diplomàcia mentre les manifestacions el desautoritzaven

Explicà la seva posició sobre la crisi iraquiana als principals dirigents europeus i orientals

Mentre se succeïen arreu de l'Estat les manifestacions contra un possible conflicte bèl·lic a l'Iraq, el president del Govern, José María Aznar, realitzava durant el cap de setmana una intensa «diplomàcia telefònica» sobre la crisi que l'ha portat a parlar amb el president d'Estats Units, George Bush, i altres líders europeus i àrabs, entre ells el president libi, Muamar el Gadaffi.

Fonts de l'Executiu varen informar d'aquesta intensificació de l'activitat d'Aznar amb l'objectiu de cercar el consens internacional davant de l'evolució dels esdeveniments a l'Iraq.

En aquest context s'emmarca la sèrie de converses telefòniques que en les últimes hores ha mantingut amb els presidents de Líbia, Muamar al Gadaffi; Egipte, Hosni Mubarak; Algèria, Abdelaziz Buteflika; i Síria, Bachar a l'Assad.

Les fonts esmentades varen destacar la importància d'aquests contactes d'Aznar amb els líders àrabs pel paper d'interlocució privilegiada que el país ha tingut sempre a causa dels llaços històrics i culturals que uneixen Espanya amb tots ells.

A més, el president del Govern ha tingut oportunitat d'intercanviar impressions amb el primer ministre de Turquia, Abdulah Gul.

A aquestes converses se suma la que també ha mantingut amb el president d'Estats Units, George Bush, i en la qual ambdós varen concretar l'entrevista que tindran el pròxim cap de setmana a Crawford (Texas), el ranxo que posseeix el màxim responsable dels Estats Units.

D'igual forma, en la conversa que ahir va tenir amb el president de Mèxic, Vicente Fox, varen quedar a parlar més detingudament de la crisi de l'Iraq a la capital mexicana la pròxima setmana.

En el capítol de líders europeus, Aznar ha mantingut converses amb el president francès, Jacques Chirac, i els primers ministres del Regne Unit, Tony Blair; de Dinamarca, Anders Fogh Rasmussen; de Luxemburg, Jean Claude Juncker; d'Holanda, Jan Peter Balkenende; i de Grècia, Costas Simitis.

La intenció d'Aznar amb aquestes consultes és explicar la seva posició i cercar «consens» perquè la UE aprovi avui un text de pressió a partir de la resolució 1.441 de l'ONU sobre l'Iraq.

A més, José María Aznar i Ana Botella oferiren ahir a la nit, a La Moncloa, un sopar privat al governador de l'Estat nord-americà de Florida, Jeb Bush, i la seva esposa abans que el germà del president dels Estats Units iniciï avui la seva visita oficial a Espanya. Aquest sopar, fora de l'agenda oficial, es deu a «l'amistat» existent entre els dos matrimonis.

Tot i que José María Aznar va veure el seu alineament amb Estats Units en la crisi iraquiana espectacularment desautoritzat per les manifestacions pacifistes que varen llançar al carrer dissabte més de tres milions de persones a tot l'Estat, el president no s'hi pronuncià ahir directament.

«Som perfectament conscient de l'estat de l'opinió pública, però no podem actuar segons criteris oportunistes, electorals o de popularitat», va assegurar Aznar en una entrevista publicada ahir pel diari ABC, mentre que els seus vicepresidents i ministres ampliaven aquesta opinió a altres mitjans de comunicació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris