muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Les rebaixes de gener davallaren l'IPC a tot l'Estat excepte a les Illes Balears

El ministre Rodrigo Rato admet que la inflació en menjar i carburants és «excessiva»

El gener els preus varen davallar per l'efecte de les rebaixes a totes les comunitats autònomes, excepte a les Balears, on es van mantenir sense variació. Els majors descensos es van registrar a Astúries i La Rioja (-0'9 per cent), seguides de Galícia (-0'8%), Navarra (-0'7%), Aragó, Castella i Lleó, i Extremadura (-0'6%), Andalusia, Cantàbria, Múrcia, Ceuta i Melilla (-0'5%). Varen disminuir igual que la mitjana nacional (-0'4 per cent) a Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana, i els menors increments es van registrar a Catalunya (-0'3%), Canàries, Madrid i País Basc (-0'2).

En taxa interanual, la comunitat més inflacionista va ser Múrcia (4'4%), al costat de Catalunya (4'1%), Galícia (4), i les Illes Balears (3'9%). Els preus varen pujar igual que la mitjana nacional (3'7 per cent) a Astúries, Comunitat Valenciana, La Rioja, Navarra, i Ceuta i Melilla. Els increments de la inflació van ser menors a Andalusia i Madrid (3'6%), Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i País Basc (3'5 per cent), Extremadura (3'1) i Canàries (2'9). La inflació subjacent -sense aliments no elaborats ni productes energètics- va disminuir un 0'8 per cent el gener, i la interanual es va situar en el 3'2%, tres dècimes menys que el mes anterior. Així mateix, l'IPC harmonitzat espanyol (IPCA) es va reduir un 0'4% el mes passat, i se situa en taxa interanual en el 3'8. La desacceleració de la inflació el gener es va deure, fonamentalment, al descens de preus dels grups de vestit i calçat (-9'6 per cent) i lleure i cultura (-1'3).

Els majors creixements en el passat mes es varen registrar en altres béns i serveis (1'6 per cent), transport (1'5%), comunicacions (1'4) i habitatge (0'8 per cent). Respecte al comportament dels grups especials el gener, destaca l'augment de preus dels carburants (2'5 per cent) i els productes energètics (2'2%), que situen el seu creixement interanual en el 7 i 5'5, respectivament.

El vicepresident segon del Govern i ministre d'Economia, Rodrigo Rato, qualificà de «positiva» la dada de l'IPC de gener, ja que suposa avançar en la reducció de les tensions inflacionistes. Rato va reconèixer que els increments en l'alimentació continuen sent «excessius», ja que no es corresponen amb el mercat normal dels productes alimentaris. Per això, anuncià que el seu departament intensificarà les campanyes de conscienciació als consumidors.

El secretari de Política Econòmica del PSOE, Jordi Sevilla, va assenyalar que malgrat que el vestit i el calçat varen donar «un respir» al Govern el gener, aquest continua tenint pendent la tasca d'afrontar un canvi en la política econòmica que eviti un diferencial d'inflació amb la UE tan elevat com l'actual.

El secretari d'Economia d'IU, Salvador Jové, afirmà per la seva banda que la reducció de l'IPC ha estat influïda per factors estacionals, i considerà que per potenciar la recuperació econòmica i moderar la inflació és prioritari aturar la guerra contra l'Iraq. Jové subratllà que han estat les rebaixes, i no la política del Govern central, les que han compensat el repunt del preu dels carburants, mentre que l'apreciació de l'euro i la desacceleració econòmica han contribuït a sostenir els preus en taxes més moderades.

UGT, del seu costat, ha qualificat de «positiva» la reducció de la taxa d'inflació el mes de gener, bé que va considerar que es tracta d'una millora «puntual», que no modifica la «negativa» evolució dels preus que s'arrossega des de fa tres anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris