muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Aznar diu que la decisió d'atacar l'Iraq correspondrà a les Nacions Unides

El president compareixerà dimarts al Parlament sense un informe previ ni votacions

82258

Aznar animà ahir els empresaris perquè inverteixin en els països candidats a l'ampliació de la UE.

El president del Govern, José María Aznar, va reconèixer ahir que ja s'està treballant en una segona resolució respecte a l'Iraq per presentar a Nacions Unides, encara que Espanya esperarà a escoltar l'informe dels inspectors abans d'aclarir la seva posició. Això sí, va avançar que vol que sigui la legalitat internacional la que, en última instància, prengui les decisions definitives sobre un possible atac.

«Treballam en una nova resolució -va dir. Escoltarem els inspectors, però volem que l'assumpte continuï a les Nacions Unides, continuï al Consell de Seguretat de l'ONU i sigui la legalitat internacional la que, en el seu cas, prengui les últimes determinacions».

En una entrevista concedida a Antena 3 TV, Aznar parà esment en el fet que està prenent decisions des de la responsabilitat de ser el president de Govern de tots els espanyols, sense deixar-se portar «per desigs ni sentiments», ja que ell, va afirmar, tampoc vol la guerra. Això no obstant, va demanar «comprensió» per a qui actua cercant la defensa dels interessos del seu país i la seguretat internacional.

«Jo comprenc que hi hagi persones que no estiguin d'acord amb mi, però deman només que em comprenguin, i que comprenguin que no tenc més interès que l'interès d'Espanya i el de la seguretat dels espanyols i del món», va concloure.

Aznar compareixerà el pròxim dimarts davant del ple de la Cambra Baixa per informar de la crisi d'Iraq i de les reunions que sobre aquest assumpte celebrarà avui el Consell de Seguretat de l'ONU i dilluns el Consell de ministres d'Exteriors de la UE. La compareixença serà segons el format de «sessió informativa», és a dir, sense comunicació prèvia del Govern, torn de rèplica a l'oposició, ni votació posterior de resolucions com pretenia tota l'oposició, incloent els nacionalistes catalans i canaris.

El Govern ha demanat la compareixença del president després que tots els grups parlamentaris de l'oposició reclamassin la celebració d'un debat monogràfic amb la presència d'Aznar.

La Junta de Portaveus ha acceptat la petició, però ha impedit que el debat es produeixi després de la presentació d'una comunicació prèvia del Govern i amb la possibilitat de torn de rèplica i aprovació final de resolucions, tal com exigia l'oposició completa.

L'Executiu no veu necessari aquest tipus de format i s'inclina pel de «sessió informativa». De fet, el PP ja ho ha rebutjat dues vegades i aquesta és la tercera. La compareixença d'Aznar serà la segona després que la setmana passada debatés a la Cambra sobre la crisi actual de l'Iraq.

En aquestes circumstàncies, el vicepresident primer del Govern i ministre de la Presidència, Mariano Rajoy, admetia que la primera compareixença de l'Executiu al Congrés sobre la crisi d'Iraq «potser va haver de produir-se el passat mes de novembre», quan va ser aprovada per l'ONU la Resolució 1441.

Rajoy va assenyalar que és lògic que l'opinió pública no doni suport a la guerra, però va indicar que tampoc no donaren suport llavors al règim de Saddam Hussein, ni el terrorisme, ni les armes de destrucció massiva.

«Tots volem que Saddam es desarmi per la via pacífica, però si no es fa pressió perquè compleixi les resolucions internacionals, ni aquestes ni l'ONU serviran per a res», va concloure el vicepresident primer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris