nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Aznar espera l'informe dels inspectors per prendre una decisió sobre l'Iraq

Zapatero l'insta a escoltar els ciutadans, mentre que Llamazares el titlla de mentider

61950

Rodríguez Zapatero demanà a Aznar que escolti els ciutadans.

El president del Govern, José María Aznar, va negar ahir al Congrés que Espanya tingui cap compromís o hagi assumit «cap decisió» sobre moviments militars de cara a un possible atac a l'Iraq i va assegurar que l'Executiu esperarà l'informe dels inspectors de l'ONU abans d'adoptar una decisió.

Aznar va respondre en aquests termes sengles preguntes formulades en el ple del Congrés sobre la crisi de l'Iraq pel secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, i pel coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares.

El cap de l'Executiu va argumentar que «la seguretat és la major garantia de la pau» i que Espanya té «responsabilitats per assumir», mentre que Zapatero li va recordar que «la millor garantia de la seguretat és la pau, no la guerra». Pel seu costat, Llamazares va advertir que les conseqüències d'un atac «poden ser més opressió, més víctimes civils, més terrorisme i inestabilitat internacional».

El coordinador general d'IU va dir que «la primera víctima de la guerra és la veritat i vostè no la diu», i va acusar el president de «treballar per la guerra» perquè posa «mitjans espanyols, batallons i fragates, en favor de la guerra de Bush», mitjançant un compromís «que no és legítim perquè no representa els espanyols».

Aznar va ser taxatiu en contestar a Llamazares que «si ha insinuat que el Govern té algun compromís o ha pres alguna decisió quant a moviments militars, menteix, falta a la veritat greument».

El president va remarcar que «la cosa més sensata és esperar a conèixer l'informe dels inspectors de l'ONU», que presentaran divendres a Nacions Unides, i va anunciar que, una vegada coneguda l'opinió d'aquests experts i tenint en compte totes les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU, el Govern decidirà.

Per la seva part, José Luis Rodríguez Zapatero va demanar a Aznar que «tingui en compte la ciutadania», que s'oposa a la guerra, i els compromisos d'Espanya a Europa, Llatinoamèrica i la Mediterrània. Així mateix el va advertir que Espanya té una «gran responsabilitat» a la reunió del Consell de Seguretat «perquè el que allà es decideixi marcarà el destí per a molts éssers humans i per al món».

Després de recordar que tots els països estan fixant una posició política davant del conflicte, va acusar el president de «refugiar-se en els inspectors» i de no «atrevir-se» a expressar la seva «perquè la seva posició política està establerta, que és seguir el que digui el senyor Bush».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris