algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Tots els partits ataquen el PP en el Congrés per la crisi de l'Iraq

Antich demana explicacions a Aznar per l'arribada d'un destructor ianqui a Palma

Els onze partits que formen l'oposició al Congrés dels Diputats es van unir ahir horabaixa per donar suport en el Ple a una resolució sobre el conflicte de l'Iraq en la qual es reclama una solució pacífica, més temps i mitjans per als inspectors de Nacions Unides, i informació puntual al Parlament per part del president José María Aznar.

La iniciativa va ser rebutjada per la majoria absoluta de la qual disposa el PP, que per sisena vegada en el que va d'any, va tornar a quedar-se tot sol en un debat parlamentari sobre la crisi de l'Iraq. A l'hemicicle varen ser presents diversos ministres i la sorpresa la va protagonitzar el vicepresident Mariano Rajoy, qui va pujar a la tribuna per defensar l'actuació del Govern i acusar el PSOE d'anar canviant de posició fins a arribar a una resolució «light» amb l'únic objectiu de deixar en evidència el PP.

La moció consensuada constava de tres punts com a mínim comú denominador de tota l'oposició. En primer lloc, s'exigeix «mantenir a tota hora una posició dirigida a preservar la pau» i «explorar fins a les últimes conseqüències la via pacífica, buscant i donant suport a tot hora a solucions alternatives a un desenllaç militar del conflicte». També advocava per donar suport a l'ONU en el reforçament de les inspeccions, amb el temps, els mitjans i la informació necessaris, i s'exigeix el Govern «mantenir puntualment informat el Parlament», fins i tot amb un debat monogràfic amb comunicació prèvia, explicacions d'Aznar i votació de resolucions.

PSOE i IU convidaren el Govern a sumar-se al consens aconseguit per tots els grups del Congrés, llevat el PP, en favor d'exhaurir les vies diplomàtiques per desarmar l'Iraq i abandonar així la seva «solitud» davant la resta de les forces polítiques i a la immensa majoria de la societat espanyola.

El viceministre primer del Govern, Mariano Rajoy, va dir que l'Executiu dóna suport a la petició dels grups parlamentaris d'esgotar la diplomàcia en la crisi de l'Iraq, però va advertir que no donava suport a la resta de la proposició, perquè s'han d'escoltar els inspectors i s'ha de respectar la Constitució al paper de la Cambra en aquest assumpte.

Rajoy va aprofitar per demanar als socialistes que fixin clarament la seva i responguin, si estan disposats a no donar suport a la legalitat internacional en el cas que l'ONU aprovàs l'ús de la força.

El portaveu parlamentari va establir com a diferència fonamental amb la situació de 1990 que llavors l'Iraq havia envaït Kuwait, va oferir a l'Executiu el seu ple suport si treballa per la pau i se suma el pròxim divendres a les propostes de França i Alemanya, per reforçar el mandat dels inspectors per aconseguir el desarmament de l'Iraq.

Al seu parer, l'Executiu es limita a defensar els interessos estratègics dels Estats Units al món, «que no coincideixen amb els interessos d'Espanya». Per la seva part, el portaveu d'IU, Felipe Alcaraz, va criticar Aznar perquè no representa el sentir de la majoria de la societat espanyola, i no només dels onze milions de persones representats pels grups parlamentaris que donen suport a la moció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris