algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els partits de l'oposició volen pactar una moció conjunta contra l'atac a Bagdad

Demanaran al Congrés que es rebutgi una guerra sense el suport de l'ONU

56812

Diferents representants del món de la cultura reiteraren ahir la seva repulsa a la guerra.

Els partits de l'oposició, després de rebutjar de manera rotunda la guerra preventiva contra l'Iraq en el ple de dimecres passat, pretenen pactar una moció conjunta que es debati el pròxim dimarts. PSOE, IU i CiU, els tres partits que varen interpel·lar sobre aquesta qüestió el president del Govern, José María Aznar, demanaran al Congrés dels Diputats que es pronunciï en contra de la participació espanyola en un conflicte unilateral que no obtengui el suport del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

PSOE, IU i CiU varen presentar ahir les seves respectives mocions sobre la situació a l'Iraq, que es debatran en el ple del Congrés el pròxim dimarts dia 11. L'objectiu de les tres formacions és que tota l'oposició arribi a un acord abans d'una votació, que serà doblement simbòlica per ser la primera que es realitza sobre aquest assumpte.

El portaveu socialista al Congrés, Jesús Caldera, va assegurar que ja ha mantingut converses amb tots el grups de l'oposició i veu factible arribar a un acord. El seu homòleg a IU, Felipe Alcaraz, es va comprometre a treballar per aquest acord, encara que va recordar que les tres mocions presentades tenen un perfil diferent. «IU no està en contra d'un determinat tipus de guerra, sinó que està en contra de tot tipus de guerra», va dir.

El cert és que la moció de la formació d'esquerres és la que amb més força es pronuncia en contra de la intervenció contra el règim de Saddam Hussein. Així, considera que «la guerra preventiva, unilateral o multilateral, no només és inacceptable des del punt de vista de la legalitat internacional, sinó també des del punt de vista moral». De fet, IU demana al Govern que el seu representant al Consell de Seguretat de l'ONU voti en contra de qualsevol resolució que condueixi a la guerra.

La moció del PSOE introdueix excepcions i considera que actualment no existeixen raons que justifiquin el recurs a l'acció militar. El primer partit de l'oposició pretén que Espanya defensi decididament l'important tasca dels inspectors, oposant-se de forma rotunda a l'aprovació d'una nova resolució que, «en lloc de permetre que aquests equips puguin realitzar la seva tasca amb els mitjans suficients i durant el temps que sigui precís, obri les portes a un conflicte bèl·lic».

El portaveu parlamentari de CiU, Xavier Trias, va presentar la moció del seu grup, que recalca que Espanya ha de defensar al Consell de Seguretat que es doni més temps als inspectors perquè «culminin de manera útil i eficaç els seus treballs d'inspecció i verificació». Els nacionalistes reclamen, a més, que es rebutgi l'ús de la força al marge de Nacions Unides i sense una nova resolució explícita del seu Consell de Seguretat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris