nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Zapatero acusa el PP de substituir el diàleg per l'obediència cega als EUA

El PSOE defensa la necessitat de donar tot el temps necessari als inspectors de l'ONU

El líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, acusà ahir José María Aznar de substituir «sense diàleg» els eixos de la política exterior espanyola per l'«obediència cega» als EUA i li va demanar que rebutgi una nova resolució de l'ONU que doni pas a una guerra amb l'Iraq sense atorgar més temps als inspectors.

En la seva intervenció davant del ple del Congrés durant la compareixença d'Aznar per exposar la posició del Govern sobre la crisi iraquiana, Rodríguez Zapatero va afirmar que el PSOE continua sense veure raons per a un «atac preventiu» a l'Iraq, que seria al seu judici «profundament desproporcionat i injust», quan no hi ha cap «perill imminent» que justifiqui una «guerra devastadora».

Davant la «submissió» del Govern a les tesis de l'Administració Bush, el màxim dirigent socialista va defensar un consens sobre la necessitat de «donar tot el temps i els mitjans» precisos als inspectors de l'ONU per facilitar la seva missió a l'Iraq. «La meva oposició no és d'oposició al seu Govern, sinó a un ús de la força de manera injustificada», va assenyalar Rodríguez Zapatero, qui va precisar que el seu partit també comparteix l'objectiu de desarmament de l'Iraq, si bé va concretar que un atac militar, «a la claror de les dades que existeixen» i «sense proves contundents i evidents d'una amenaça imminent, és una reacció desproporcionada i injusta».

El secretari general del PSOE va avisar que el mandat de l'ONU no consisteix ni a canviar el règim iraquià, ni a ocupar militarment el seu territori, ni en massacrar la seva població». Va insistir que l'ONU no comparteix cap d'aquests objectius i va recordar que per desarmar un país la comunitat internacional té un «enorme arsenal de mitjans de persuassió i control que històricament han demostrat ser més eficients i proporcionats que un atac militar».

En aquest sentit, es va preguntar, davant de l'oferiment de consens d'Aznar, «si no teníem ja aquest consens», basat en una oposició a l'atac preventiu i un respecte a la legalitat internacional en coordinació amb altres països de la Unió. El líder de l'oposició va preguntar al cap de l'Executiu «què hi havia de dolent en aquest consens» i el va acusar de «canviar les peces de la política exterior» amb decisions «en solitari», mentre va lamentar que el nou consens d'Aznar sigui «el que digui Bush».

Rodríguez Zapatero va retreure així mateix a Aznar que hagi situat Espanya entre els «euro-escèptics» en subscriure al costat d'altres líders un escrit de suport als EUA que «debilita» la UE. En aquest sentit, va recalcar que, a més de la seva política europea, el Govern ha deteriorat amb la seva actitud els altres dos eixos de l'acció exterior espanyola: les relacions amb el conjunt de la regió mediterrània i els vincles amb Iberoamèrica, on no «entenen» el «suport incondicional» d'Espanya a George W. Bush.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris