algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Admesa, via ordinària, la proposta per canviar la llei electoral basca

Descartat el procediment d'urgència gràcies al suport d'IU a PP i PSE

La Mesa del Parlament basc acordà ahir tramitar per via ordinària la reforma de la Llei electoral proposada per PNB i EA. Finalment no es farà per via d'urgència, com pretenien els nacionalistes, gràcies al suport d'IU-EB a PP i PSE en aquest punt. No va ser aquest l'únic revés per a PNB i EA. Batasuna va anunciar que s'oposarà a la reforma si no s'hi produeixen canvis substancials.

IU-EB va ser la clau per tal que PNB i EA no aconseguissin tots els seus objectius. La Mesa del Parlament basc va aprovar el començament dels tràmits per a la reforma electoral, però el procés no es farà per via d'urgència a causa del vot en contra de la formació d'esquerres. La federació de Javier Madrazo, això sí, no es va oposar que es dugués a terme la tramitació perquè «s'ajusta al reglament», malgrat que en dies precedents havia rebutjat la reforma.

Però IU-EB no vol que això es vegi com una coincidència amb els partits constitucionalistes. «Ells han considerat que atempta contra principis de la Constitució, mentre que a la resta de l'Estat estan prenent mesures similars», va dir. En tot cas, va criticar els seus socis al Govern basc perquè la reforma proposada «suposa una nova passa en la confrontació dins de l'àmbit polític».

PP i PSE es van oposar en ambdós punts, tant en la seva tramitació com en la via d'urgència. El vicepresident segon del Parlament basc, el popular Carmelo Barrio, va assegurar que els nacionalistes persegueixen recuperar «poders que han perdut». «Estam davant d'una iniciativa parlamentària manifestament inconstitucional i il·legal», va afegir. El PSE, igualment, considera la mesura un frau de llei perquè vulnera el principi d'igualtat de tots els ciutadans davant les urnes. Batasuna, a més, votarà en contra de la proposta de PNB i EA. El parlamentari abertzale Antton Morcillo va assegurar que és necessària una reforma, però no en els termes en els quals la proposen els partits nacionalistes. Segons va explicar, ambdós partits han llançat una proposta arbitrària i amb finalitats electorals. El vot en contra abertzale, que no l'abstenció, provocarà el rebuig del projecte, si no arriben abans a un acord.

Després de la votació, el Butlletí Oficial del Parlament publicarà la proposta divendres vinent i la remetrà al Govern basc, que tornarà la qüestió a la Cambra autonòmica. En tractar-se d'una proposició de llei, prevaldrà sobre altres iniciatives, per la qual cosa la seva presa en consideració podria debatre's en el ple del pròxim dia 21. Si supera la sessió plenària, s'obriria el termini d'esmenes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris