muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El PP entorpeix el debat sobre l'Iraq en el Congrés en la compareixença d'Aznar

Els socialistes acusen el Govern de silenciar l'oposició i de preparar un monòleg

93638

Aznar, que ahir anuncià un pla contra el càncer, no tindrà rèplica.

L'ordenació del debat sobre l'Iraq, que tindrà lloc avui en el ple del Congrés, tornà a enfrontar ahir els representants de PP i PSOE a la Junta de Portaveus de la Cambra Baixa. Així, mentre que els socialistes denunciaren que el PP ha usat el «corró» per impedir que l'oposició repliqui al president del Govern, els populars asseguraren que el format elegit és l'habitual.

D'acord amb el reglament i la tradició parlamentària, el debat d'avui transcorrerà com les sessions informatives posteriors a les cimeres europees, en què el president informa; després hi intervé l'oposició de major a menor, en torns de 15 minuts, per acabar amb el grup popular, després del qual respon d'una vegada l'Executiu i s'aixeca la sessió.

Ara bé, el cap del Govern pot variar el programa intervenint-hi quan ho estimi oportú, i de fet en el darrer debat europeu, que es dugué a terme enmig de la crisi dePrestige, Aznar optà per respondre al socialista José Luis Rodríguez Zapatero separadament. I a més, la presidenta de la Cambra, Luisa Fernanda Rudi, sempre té marge per concedir un torn addicional, i així ho féu en aquest debat europeu de desembre.

En roda de premsa, la secretària general del grup socialista, Maria Teresa Fernández de la Vega, es va queixar que mentre que Aznar «tindrà tot el temps que vulgui» per exposar les seves tesis, els grups de l'oposició «només disposaran de 15 minuts i no podran replicar-li», per la qual cosa «no estaran en les mateixes condicions». «Això de demà (per avui) no és un debat sinó un monòleg d'Aznar», va apuntar.

«És evident que Aznar té por, que no té raons i arguments i tem veure's desemmascarat al Parlament, com ja ho està al carrer. Per això ve protegit i posa límits a la Cambra», va assenyalar Fernández de la Vega.

La dirigent socialista va qualificar d'«insòlit» i «impresentable» que el PP, a més d'elegir un format de debat que consideren inadequat, «retalli» la primera discussió sobre la crisi iraquiana amb presència d'Aznar. A més, va denunciar que els populars s'han emparat en l'argument que «la participació d'Espanya en una guerra no és excepcional» per «tancar la boca a l'oposició».

Per la seva banda, Zapatero insistí que Aznar està desqualificant-lo, després de rebutjar el consens que li oferí sobre el tema de l'Iraq, perquè no pot oferir arguments «d'interès nacional» que avalin les tesis del president nord-americà, George W. Bush.

Emperò el secretari general del grup popular, Gabriel Cisneros, va negar les acusacions del PSOE i va aclarir que la seva formació entén que el terme «excepcional» -que es conté en l'article del Reglament del Congrés que serveix per determinar el format del debat- no té a veure amb la «importància» o la «gravetat» del tema a tractar, sinó amb el funcionament parlamentari. Cisneros es va defensar de les crítiques socialistes recalcant que el debat sobre la crisi iraquiana ha estat present en diverses ocasions al Parlament en les últimes setmanes. A més, va recordar que durant la guerra de Golf, el 1991, només un dels quatre debats que va haver-hi al Congrés es va fer amb comunicació prèvia del Govern i va donar lloc a resolucions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris