nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

PNB, EA i IU volen la destitució «immediata» de Jiménez de Parga

Acusen el president del TC de violar el principi de divisió de poders

El PNB, EA i IU-EB han presentat una iniciativa de tramitació urgent a la Cambra basca en la qual consideren que el Tribunal Constitucional (TC) «ha de suspendre» i després «destituir de manera immediata i irrevocable» el seu president, Manuel Jiménez de Parga, perquè consideren que «no està en condicions de presidir-lo després de vulnerar principis bàsics com el de neutralitat i imparcialitat i el de separació de poders», en paraules del parlamentari del PNB Joseba Egibar.

En roda de premsa a la seu del Parlament basc a Vitòria, Egibar, al costat dels parlamentaris d'EA i d'IU-EB Rafa Larreina i Antton Karrera, respectivament, detallaren el contingut de l'esmentada proposició no de llei. Hi argumenten que és motivada perquè Jiménez de Parga «no pot exercir les funcions pròpies de la seva responsabilitat, d'acord amb els principis democràtics de separació de poders i garantia d'imparcialitat i d'objectivitat en totes les seves actuacions».

En la justificació de la iniciativa, els grups integrants del Govern basc indiquen que les darreres declaracions efectuades pel president del TC han posat de manifest el seu absolut menyspreu de la mateixa Constitució, evidenciant l'incompliment de facto del principi democràtic de la separació de poders», com també «la nul·la parcialitat d'un òrgan entre les competències del qual destaca el deure de dirimir conflictes entre el Govern espanyol i els governs autonòmics».

Així mateix, argumenten que «la ignorància i el reduccionisme històric d'aquestes declaracions, a més de desautoritzar l'actual president del TC per complir la seva tasca amb l'objectivitat i la independència que el càrrec implica», responen «a un pensament més propi del franquisme i allunyen tota possibilitat d'avançar democràticament cap a l'aprofundiment de l'ordenament jurídic actual».

Per la seva banda, Egibar va denunciar que, d'acord amb les darreres declaracions i actuacions de Jiménez de Parga, estam observant una acció concertada de tots els poders de l'Estat al servei d'una estratègia política marcada pel PP». D'altra banda, Rafa Larreina va criticar que les declaracions del president del TC constitueixen una «ofensa directa contra la ciutadania» i va advocar per «expressar formalment i públicament els nostre enuig i rebuig» de les manifestacions de Jiménez de Parga.

Finalment, el parlamentari d'IU-EB Antton Karrera va qualificar tals declaracions d'«absolutament preocupants», per denunciar que Jiménez de Parga «no respecta la separació de poders i es converteix en una eina del PP per tirar endavant els pressupòsits absolutament centralistes i negadors dels drets dels pobles que reconeix fins i tot la mateixa Constitució».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris