nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El PSOE no farà costat a un atac a l'Iraq fins que no hi hagi proves inculpatòries

Aznar sol·licità el consens de Zapatero en tres ocasions en una reunió a la Moncloa

81264

Zapatero diu que no hi ha raons per justificar un atac bèl·lic.

El PSOE no donarà suport al Govern en el conflicte sobre l'Iraq si abans no presenta proves que justifiquin un atac al règim de Saddam Hussein. Aquesta és la conclusió que s'extreu de la reunió que van mantenir el president de l'Executiu, José María Aznar, amb el líder de l'oposició, José Luis Rodríguez Zapatero. El primer el va convocar a la Moncloa per demanar-li consens en aquesta matèria, però Rodríguez Zapatero va dir que no va haver-hi petició d'acord, sinó de suport incondicional. Els socialistes creuen que la situació actual no és comparable amb la de la guerra del Golf, ja que aquell conflicte el va motivar la invasió de Kuwait.

La reunió entre Aznar i Zapatero es va produir a la Moncloa diumenge horabaixa, després d'acordar-se divendres matí, i tot just va durar una hora. L'enfrontament entre ambdós líders després de l'encontre ja està servit. El president del Govern va aprofitar la seva intervenció a la Junta Directiva estatal del PP per criticar el líder de l'oposició, que va respondre en roda de premsa després de la reunió del Comitè Executiu del PSOE.

Aznar va assegurar que va arribar a oferir a Rodríguez Zapatero un consens sobre l'Iraq fins a tres vegades perquè no en quedàs dubte. Però el líder socialista ho va rebutjar, en el que el president del Govern ha considerat com la prova que «no té sentit d'Estat», responsabilitat i preparació per assumir responsabilitats, al Govern o fora. A més, va acusar Rodríguez Zapatero de practicar una política d'«oportunisme, aïllacionisme ranci i ànsia de poder».

La resposta del líder socialista va ser contundent. Aznar, va dir, no va oferir consens, sinó que va demanar al PSOE el seu suport a la posició del Govern sense oferir-li cap prova que l'atac a l'Iraq sigui necessari.

Rodríguez Zapatero va replicar que els socialistes no faran seguidisme al posicionament del Govern nord-americà. «No hi ha raons per justificar un atac bèl·lic només per sospites, per conviccions o per evidències que sembla tenir únicament Bush», va assenyalar.

Aznar pretenia reeditar el consens que es va establir entre Govern (llavors socialista) i oposició amb motiu de la guerra del Golf. Però Rodríguez Zapatero li va explicar que hi ha diferències entre ambdós conflictes. «Llavors hi havia un ampli consens a l'ONU i a la UE, mentre que ara no existeix. Llavors va ser per donar resposta a una guerra iniciada per l'Iraq, mentre que ara es tracta d'iniciar una guerra preventiva», va indicar el líder socialista.

No es preveu un canvi d'actitud ni en el Govern ni en el PSOE, encara que les explicacions que Aznar doni al Congrés podrien produir canvis a l'oposició. Rodríguez Zapatero està convençut que l'Executiu, si tingués informació fins ara desconeguda, «hauria d'oferir tota la que pogués als grups parlamentaris, al Parlament i a l'opinió pública». «Aznar, va dir, està profundament equivocat en seguir les tesis de Bush, i li va demanar que es pregunti per què el PP és l'únic grup que fa costat al Govern nord-americà».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris