algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

La Borsa de Madrid es tancà amb pèrdues per tercer any consecutiu

La caiguda acumulada durant el 2002 ha superat els 28 punts

La Borsa madrilenya va tancar ahir el 2002 amb una caiguda del 28'11 per cent i, per tercer exercici consecutiu, va acabar en pèrdues, arrossegat per la crisi llatinoamericana i la desconfiança dels inversors, després dels múltiples episodis de manipulació comptable. Telefónica, BBVA, SCH, Repsol i totes les empreses amb interessos a Llatinoamèrica, especialment a Argentina van veure llastrada la seva cotització amb descensos que en el cas de l'operadora superen el 40 per cent. Amb tot, el mercat espanyol va ser el segon millor entre els de la Unió Europea, darrere del londinenc.

L'Ibex 35 iniciarà el 2003 en els 6.036'90 punts, mentre que l'Índex general va perdre aquest exercici un 23'09 per cent, fins a les 633'99 unitats. L'Íbex Nuevo Mercado va retallar un 47'29 per cent i es va col·locar en 1.377'30 enters. Malgrat aquestes caigudes, el mercat espanyol va ser el que millor es va comportar a Europa, amb l'excepció de Londres, que va perdre un 25'59 per cent. Frankfurt va tancar l'any amb un descens del 43'94 per cent i París va caure un 34'58 per cent.

La crisi a Llatinoamèrica, sobretot a Argentina i posteriorment a Brasil i Veneçuela, va llastrar la cotització de les empreses amb interessos a la zona. Així, Telefónica va perdre un 43'24 per cent (la seva filial de mòbils es va deixar un 24'01 per cent), a causa de les previsions empreses per afrontar la congelació de projectes de telefonia de tercera generació i la reestructuració del seu negoci. Les altres dues filials de l'operadora també van tancar l'any amb pèrdues: Terra va cedir un 56'41 per cent i TPI, un 31'91 per cent.

El negoci bancari es va veure fortament sacsejat per la inestabilitat a Amèrica Llatina, el que va portar als dos «grans» a rebaixar la seva previsió de beneficis: BBVA ha perdut aquest any un 34'38 per cent del seu valor en Borsa i SCH, un 30'49 per cent. El Govern va donar el vistiplau a la fusió de les plataformes de televisió digital, però ni aquest fet ni els rumors sobre la compra per part de Vivendi Universal d'un paquet d'accions de Sogecable va servir per afavorir la cotització d'aquesta companyia, que va tancar l'any amb un descens del 6711 per cent. Prisa va perdre en els últims dotze mesos un 40,85 per cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris