muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Aznar anuncia que els etarres hauran de complir les penes de presó íntegres

Es limitarà la concessió del tercer grau als penats per la sostracció de fons públics

65704

Manuel Fraga, José María Aznar, Javier Arenas, i Mariano Rajoy.

El president del Govern, José María Aznar anuncià ahir, davant del Comitè Executiu Estatal del PP, la primera llei que aprovarà el Consell de Ministres l'any que ve. L'avantprojecte cerca el compliment íntegre i efectiu de les penes de presó. A més, amb aquesta reforma els beneficis per a presos terroristes s'aplicaran sobre el total de la pena i també es limitarà la concessió del tercer grau als condemnats per sostracció de fons públics, com l'exdirector general de la Guàrdia Civil Luis Roldán.

El primer Consell de Ministres de l'any vinent, el del dia 3 de gener, aprovarà l'avantprojecte de llei orgànica de mesures de reforma per al compliment íntegre i efectiu de les penes privatives de llibertat. Segons Aznar, la reforma introdueix un seguit de mecanismes jurídics «plenament compatibles» amb la Constitució i que cerquen el perfeccionament de l'ordenament jurídic penal. L'objectiu final és evitar «possibles supòsits gairebé de impunitat, com a conseqüència de l'aplicació de beneficis penitenciaris pensats pel constituent i pel legislador amb una finalitat ben diferent».

Així, la reforma preveu tres aspectes fonamentals. En primer lloc, els terroristes i els condemnats per crims especialment greus compliran de manera íntegra i efectiva el límit màxim de la seva condemna. Per a això, s'haurà de modificar l'article 78 del Codi penal perquè els beneficis prevists en la llei només es puguin aplicar sobre la totalitat del nombre d'anys de pena imposada.

En segon lloc, els condemnats per la comissió de delictes de sostracció i d'enriquiment amb fons públics tindran limitat l'accés al tercer grau «si no han tornat les quantitats sostretes». L'avantprojecte preveu mesures pràctiques, tant per vincular el seu patrimoni present o futur a la devolució d'allò sostret o a la satisfacció de responsabilitats imposades, com per evitar l'ocultació de fons obtinguts il·lícitament. Aquest és el cas de Luis Roldán, al tercer grau del qual s'oposà la Fiscalia, entre altres motius perquè no ha tornat una part del capital sostret.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris