nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Joan Carles centrà el seu discurs de Nadal en el «Prestige» i el terrorisme

Els nacionalistes bascs critiquen la visió «immobilista» de la Constitució

El rei Joan Carles va transmetre dimarts a la nit tot el seu afecte i el de la família reial a les nombroses famílies, en particular gallegues, que pateixen els danys causats per l'abocament dePrestige, i va apel·lar a la unitat de tots per «posar fi el més aviat possible a aquesta calamitat». En el seu tradicional missatge nadalenc, el monarca va recordar les víctimes del terrorisme, va reiterar que és un «crim covard» que «no té justificació» i va incidir que el marc constitucional legitima la societat democràtica per combatre'l «amb tots els mitjans que proporciona l'Estat de Dret».

Destacant la necessitat de tenir cura del medi ambient, Joan Carles va dedicar les seves primeres paraules a les famílies que viuen moments de dolor o d'especial dificultat «en aquestes dates tan entranyables per a tots», en particular les que aquest Nadal pateixen els danys causats per l'accident del «Prestige». Seguidament, va fer un repàs de la situació actual d'Espanya que, segons va indicar, ha seguit durant aquest any immersa en «importants canvis» i que no és aliena a l'evolució internacional, ja que el món es mou cada vegada més per estímuls globals.

Igualment va demanar major solidaritat amb «aquells que contribueixen al nostre desenvolupament i arriben al nostre país cercant millors oportunitats econòmiques i socials». Va advocar per dedicar encara major atenció a afavorir i aprofitar el «valuós capital humà» que atresora tant la joventut com els qui acumulin més experiència. Igualment, d'altra banda, Joan Carles va subratllar que Espanya disposa «del marc i dels instruments necessaris» per assegurar la més estreta convivència entre tots i el més ple desenvolupament del nostre país. En aquest sentit, va destacar que la Constitució del 1978, basada en un ampli consens reflectit en un gran pacte, «va aconseguir articular diversitats i superar discrepàncies».

El monarca va assenyalar que el marc constitucional «legitima la societat democràtica per combatre tota activitat terrorista, comptant amb els mitjans que proporciona l'Estat de Dret». «No ens cansarem de dir que el terrorisme no té justificació; és un crim covard i un segrest de les llibertats, que atempta contra la seguretat i l'estabilitat que els ciutadans reclamin legítimament. El terrorisme és rotundament immoral», digué en un discurs que igualment tractà la conjuntura econòmica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris