muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Detinguts a França 9 etarres, inclosos els dos nous caps dels comandos

Els consideren responsables de la mort de l'empresari Korta i altres atemptats

61608

Juan Ibón Fernández de Iradi i Ainhoa García Montera eren més coneguts per «Súsper» i «Laia» a la banda armada.

Fort cop contra ETA a França. La Policia Judicial del país gal, en col·laboració amb l'espanyola, va detenir ahir un total de nou terroristes, des que el matí caigueren en mans de les forces de seguretat Ibón Fernández Iradi, àlies Susper, i Ainhoa García Montero, àlies Laia, considerats els nous caps dels comandos de la banda terrorista.

L'operació es produí a Baiona, Tarbes, Lourdes i Arcachon, on a més es localitzà un zulo. L'onada de detencions i identificacions, amb la caiguda de la nova cúpula es produeix només tres mesos després que fossin aturats els seus predecessors, José Antonio Olarra Guridi i Ainhoa Múgica.

La Policia espanyola considera Fernández Iragi com el responsable del paquet bomba enviat al periodista Gorka Landáburu, i García Montero com una de les etarres que va participar en els assassinats dels dos ertzaines de Beasain i de l'empresari José María Korta, entre altres atemptats.

«És una operació de la màxima entitat i importància, un nou cop a l'estructura organitzativa de la banda», va explicar el ministre de l'Interior, Àngel Acebes, d'una operació contra els responsables de comandos d'ETA que ha estat, al seu judici, «magnífica». El ministre va destacar com a dades significatives la proximitat amb la detenció dels anteriors responsables de comandos i la dificultat que tindrà ETA a recompondre la seva cúpula.

De fet, només han passat tres mesos des que la Policia francesa va detenir José Antonio Olarra Guridi i Ainhoa Múgica, arrestats el 16 de setembre d'aquest mateix any a la localitat gal·la de Talante. Ambdós van ser confirmats com a caps dels comandos el passat mes d'octubre, encara que es van posar al capdavant d'aquestes responsabilitats després de les detencions dels seus predecessors.

Això significa que les darreres accions d'ETA (el cotxe bomba col·locat a Santander el 3 de desembre i l'ordre d'atemptar en centres comercials de Madrid la nit de Cap d'any) van ser ideades per Fernández Iradi i García Montero.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris