nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Aznar admet que l'ordre d'allunyar el «Prestige» de la costa la donà ell en persona

Zapatero ofereix al Govern un Pacte d'Estat per aconseguir ajuts de la UE

83130

El president del Govern, José María Aznar, va parlar ahir al Congrés dels Diputats sobre el «Prestige» en informar de la Cimera de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea realitzada a Copenhaguen. En aquest marc, va assumir personalment i «amb totes les conseqüències» la polèmica decisió d'allunyar el vaixell de la costa gallega.

També va rebutjar la possibilitat de dimitir, com va apuntar IU, presentar una moció de confiança o el ple monogràfic que li continua reclamant l'oposició. El líder socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, va oferir a l'Executiu un nou pacte d'Estat que inclou una acció coordinada en la UE per aconseguir més ajuts.

Aznar va centrar les conclusions de la Cimera, en el «Prestige». Es va felicitar que el Consell Europeu donàs suport a l'adopció de mesures pressupostàries «que tinguin en compte la futura evolució dels danys, perquè el mal, lamentablement, no ha cessat». Va assegurar que va ser ell «personalment» qui va fer veure els seus socis europeus la necessitat d'evitar per sempre esdeveniments com els del «Prestige».

El Fons de Cohesió, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, l'IFOP per a la pesca i el Fons de Solidaritat s'aplicaran, va dir, per atallar en part els efectes del desastre. En total, uns 265 milions d'euros. A això s'hauria de sumar la proposta de crear un Fons per a la indemnització de danys provocats per abocaments de petroli que, segons va explicar, compta amb el suport dels Quinze per aconseguir-ho abans que acabi el 2003 amb una dotació de 1.000 milions d'euros.

Malgrat les xifres esgrimides per Aznar, el secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, li va oferir un pacte d'Estat que inclou tres propostes fonamentals: la unió de Govern i oposició per reclamar ajuts a la UE; demanar al president nord"americà, George W. Bush, col·laboració científica i tècnica contra l'abocament; i reunir-se amb tots els presidents de les comunitats autònomes per articular la solidaritat amb Galícia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris