algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

La marea negra del «Prestige» ja ha arribat a les ries Baixes i a les illes Cies

Seixanta-set científics critiquen la gestió duita a terme pel Govern durant la crisi

70126

Un home observa una platja plena de fuel.

La marea dePrestige ja afecta tot el litoral gallec, després que el fuel arribàs a les ries de Vigo, Pontevedra, i també ha assolit les illes Cíes. Davant això, la flota del sud de Galícia s'ha bolcat en la lluita contra el petroli. Els muscloners al mar, recollint el fuel amb culleres des dels seus vaixells; les mariscadores des de terra amb pales i rascles i, en general, tot el sector pesquer s'ha mobilitzat en les diverses tasques per evitar que l'hidrocarbur del petrolier Prestige assoleixi aquesta costa, una de les més riques del món en peix i marisc.

Durant les últimes hores s'ha viscut una certa tensió, en denunciar diversos col·lectius l'escassetat de mitjans per afrontar les tasques i, com comentava un mariner d'Arousa, estam com en una guerra en la que «nosaltres som els únics soldats». Ahir el vicepresident del Govern, Mariano Rajoy, va informar que el batiscaf francès Nautile no ha detectat «esquerdes importants, ni forats» a la proa del petrolier enfonsat, l'única part que, per ara, s'ha reconegut, assumpte que suscita temor al sector pesquer per les tones de fuel que encara conté el vaixell.

Les taques que han arribat aquesta setmana per segona vegada a la Costa de la Mort, la més castigada fins ara per la marea negra, ja han estat albirades per pescadors i mariscadors del sud de Galícia. En la Confraria de Vigo han confirmat la presència de nombroses taques de fuel i diversos mariners van assegurar que es va comprovar que el combustible va assolir zones com les illes Cíes.

Mentrestant, seixanta-set professors, investigadors i tècnics en Geologia Marina, Oceanografia Física i Ecologia Marina de la Universitat de Vigo criticaren la gestió de la crisi del petrolier. En un comunicat, aquests científics afirmen que el coneixement disponible des de fa més de 25 anys sobre meteorologia i corrents marins a Galícia «desaconsellava en qualsevol situació el desplaçament del vaixell cap al sud, tal com es va esdevenir entre el dia 15 de novembre i la data del seu enfonsament», el 19 de novembre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris