nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Aznar avisa que una consulta no tendria efectes legals ni polítics

Adverteix el lehendakari que parlar amb Batasuna és el mateix que ajudar ETA

El president del Govern, José María Aznar, va continuar ahir el seu dur atac contra el projecte del lehendakari, Juan José Ibarretxe, en avisar-lo que el seu referèndum no tendrà efectes legals ni polítics. Aznar va recordar al dirigent nacionalista que, en parlar una altra vegada amb Batasuna, està ajudant a la supervivència d'ETA. A més, va acusar el lehendakari de perseguir un País Basc en què només visquin els nacionalistes i els qui consenten el terror de l'entorn proetarra. «Estan dient que, per aconseguir els seus objectius, no els importa la legalitat; estan cridant a trencar la convivència entre els bascs», va dir Aznar del projecte d'Ibarretxe, al qui va qualificar durant la seva intervenció de «discurs embogit propi del fanatisme més irracional o les bogeries o les fantasies dels que estan decidits a intentar trencar la nostra convivència».

Segons va explicar, ha costat molt esforç «tenir una democràcia pròspera i llibertat per a tots perquè un fanàtic véngui a jugar amb coses amb les quals no s'ha de jugar: la vida, la llibertat i la convivència dels altres». Per això va garantir que no permetrà que el Govern basc trenqui la Constitució o la convivència dels espanyols. «Ningú no se saltarà a la torera ni plantejarà desafiaments a la democràcia, a l'Estat de Dret, al conjunt dels ciutadans espanyols, sense rebre la resposta serena i lògica que una democràcia posa sobre la taula», va dir. Aznar va recordar a Ibarretxe que el seu projecte suposa una ajuda a ETA. «No hi ha obligació política i probablement més important que plantar cara al terrorisme és acabar amb ell», va recordar el president a Ibarretxe i va dir que en reprendre el diàleg amb la formació abertzale en la seva ronda de contactes per explicar el seu projecte està ajudant a la supervivència de la banda terrorista.

El PNB, va dir Aznar, «per desgràcia, està fent de tot menys ajudar a acabar amb el terrorisme». Va recordar que Ibarretxe es va comprometre a lluitar contra ETA i a no dialogar amb Batasuna. «Ni volen acabar amb una i estan parlant amb l'altra», va dir, per aconseguir l'objectiu de «destruir el País Basc perquè es converteixi en un país de nacionalistes excloents en el qual només visquin els que pensen com ells i els que estan disposats a transigir amb el terror». Per altra banda, el ministre d'Administracions Públiques, Javier Arenas, va admetre ahir la possibilitat de negociar amb el Govern basc una reforma de l'Estatut de Gernika, i va recordar que en aquell text es contemplen les fórmules per iniciar aquest procés, però va rebutjar parlar de «ruptures». Arenas va dir estar disposat a reunir-se amb el lehendakari quan el dirigent nacionalista faci el primer pas.

El PSOE es mobilitzarà
El portaveu del PSOE al Congrés, Jesús Caldera, anuncià ahir que el seu partit «treballarà a fons per desenvolupar una pedagogia» per donar a conèixer el que el lehendakari «pretén disfressar» i assegurà que «ens mobilitzarem» i acudiran a les cases del poble per donar suport als que defensen la llibertat. Jesús Caldera, qui opinà que la situació és «greu», afirmà que el seu partit respondrà des de «la serenitat» perquè «no volem de cap manera contribuir a crispar la situació», malgrat assegurar que «serem ferms en la defensa de les normes institucionals i dels principis i valors en els quals se sustenten aquestes normes».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris