algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Pujol avisa d'un trencament amb Moncloa

El president català avisa Aznar que la col·laboració amb Madrid es pot acabar la legislatura que ve

78366

Pujol es dirigeix a la tribuna del Parlament per iniciar el debat de política general.

El president de la Generalitat catalana, Jordi Pujol, va pronunciar ahir el seu darrer discurs dins del que va ser també el seu darrer debat de política general i ho va aprofitar per llançar missatges de futur i per advertir que, a partir de la pròxima legislatura, la «tradicional disponibilitat» de CiU per col·laborar amb el Govern espanyol «estarà del tot condicionada a un radical canvi de la política autonòmica» de l'Executiu central «sigui quin sigui». Pujol no descartà que es pugui acabar el pacte constitucional si persisteix l'«asfíxia» autonòmica actual. El president va assenyalar que amb el Govern del PP un no es pot fer il·lusions sobre les demandes de més autogovern, però va apuntar que sigui quina sigui la situació parlamentària en la pròxima legislatura, «si es manté el rebuig i l'orientació actuals», s'haurà de constatar que les bases sobre les quals es va fer la transició en el tema autonòmic han deixat d'existir.

En el seu discurs, d'una hora i quaranta minuts, Pujol va fer un seguit de retrets i d'advertiments a l'Executiu del PP pel blocatge de les competències autonòmiques pendents de traspàs i lamentà que els populars «hagin desaprofitat una gran oportunitat». A més, afegí que el Govern de José María Aznar «ha perdut credibilitat» amb la seva actitud de blocatge fins al punt d'«atemptar contra la lleialtat constitucional».

«Les bases de la transició es fixaren amb l'esperança que proporcionassin una situació de reconeixement polític de Catalunya com a realitat diferenciada dins d'Espanya. Però les coses darrerament no han anat per aquest camí», va dir. Per això Pujol, que va reclamar més poder, més autonomia i no tan sols administrativa, sinó política, va dir que es viu un moment de risc involutiu en els marcs polítics i institucionals i va retreure al PP que desenvolupi una política que s'allunya totalment de l'enfocament vigent en l'època d'elaboració de la Constitució, quan es diferenciava entre regions i nacionalitats.

«A ningú no se li va ocórrer pensar que pogués passar el que passa ara, és a dir, que el Govern central es negui a traspassar competències pendents», denuncià. En aquestes circumstàncies, va dir que el diagnòstic realitzat pel Govern català impedeix «fer-se il·lusions sobre les reivindicacions» de Catalunya i va apuntar que les seves advertències al PP «no són per ara». La reivindicació de fons «espera el moment oportú», va postil·lar. Pujol va detallar les ocasions en què el Govern del PP i l'oposició del PSOE s'han unit en un «pacte tàcit» per paralitzar l'autogovern de Catalunya. La coincidència entre els dos partits majoritaris «no «sorprèn», segons Pujol, ja que amb governs socialistes ja es produí una situació semblant de «perill d'asfíxia de l'autonomia catalana» i d'«un intent de ferir gravíssimament el nacionalisme».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris