nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

La proposta que ha fet Ibarretxe és «el desvari d'un fanàtic», segons Aznar

Zapatero recorda a Ibarretxe que «Euskadi no necessita un referèndum sinó acabar amb ETA»

61972

Aznar, entre Arenas i Rajoy, es va mostrar molt dur en la seva crítica a la proposta d'Ibarretxe.

23-12-2016

El president del Govern, José María Aznar, va llançar un dur atac al pla ideat pel lehendakari, Juan José Ibarretxe. Segons va dir, aplicarà la llei «sense escarafalls, amb decisió i sense complexos» per evitar la ruptura, que va qualificar de «bogeria», que plantegen els nacionalistes. També en contra dels plans del Govern basc està el PSOE. El seu secretari general, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que «Euskadi no necessita un referèndum, sinó acabar amb ETA».

Aznar, davant de la Junta Directiva Nacional del PP, va utilitzar qualificatius molt durs per al projecte d'Ibarretxe, com «règim d'il·legalitat, fruit del desvarieig d'uns fanàtics», «desafiament» o «fins i tot bogeria». «Ningú s'atribuirà cap dret de cap naturalesa per elegir quines lleis es compleixen i quines no», va assegurar, per després afegir que l'exposició del lehendakari al Parlament basc va servir perquè els nacionalistes sortissin de la seva «ambigüitat».

La rèplica del Govern, va dir, serà «amb serenitat, amb responsabilitat i, si es vol, amb naturalitat», perquè, va afegir, «res més natural en democràcia que aplicar la llei, sense escarafalls, amb decisió i sense complexos». «No hi haurà cap marge per a la ruptura», va dir, encara que evitarà els «escarafalls» perquè el «victimisme» dels nacionalistes no tengui cabuda.

Fins ara, el Govern havia rebutjat de forma taxativa la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució per evitar que l'Executiu basc complís el seu ultimàtum a l'Administració central, però el cert és que aquest és un dels mecanismes que preveu la Constitució per evitar l'assumpció unilateral de competències que forma part de la proposta d'Ibarretxe.

Al rebuig total del Govern al projecte del lehendakari Ibarretxe, també es va afegir el PSOE. José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar que la proposta és «inacceptable, incoherent i negativa», pel que va instar a la seva retirada. «El País Basc no necessita un referèndum, sinó que s'acabi amb el terrorisme», va dir.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris