muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

El PP, amb la seva majoria absoluta, tanca la comissió d'investigació

El PSOE exigirà en les seves conclusions la dimissió del governador del Banc d'Espanya

41208

Els diputats Felipe Alcaraz (IIU), Pedro María Azpiazu (PNB) i Vicente Martínez Pujal (PP).

La majoria absoluta del PP s'imposà ahir en la reunió de la comissió d'investigació per tancar les feines d'aquest òrgan amb el vot en contra de PSOE, IU, PNB i Grup Mixt i l'abstenció de CiU. D'aquesta manera, només hi falten les conclusions finals, i el Grup Popular les presentarà, mentre que l'oposició ho farà dos dies després. Després del debat es presentaran les conclusions al ple que tindrà lloc en un termini màxim de dos mesos. Ja ho anunciven alguns diputats de l'oposició des de fa dies: «El PP donarà carpetada a la comissió després de la compareixença dels ministres d'Hisenda i Economia», i així ha estat. Els vots populars, que tenen la majoria en aquest òrgan, ja que hi ha vot ponderat, han aconseguit posar data al punt final de la investigació parlamentària del cas Gescartera.

L'oposició, ahir, continuava reclamant més compareixences i documents pendents, i en la penúltima reunió havia sol·licitat una pròrroga que fou denegada. Ahir els seus vots també foren insuficients per rebutjar la proposta. Així, el PP presentarà les seves conclusions el proper dia 5, dos dies després, el 7, farà el mateix l'oposició i es debatran totes. Encara que, perquè el debat sigui més fluid, el president de la comissió, el canari Luis Mardones ha demanat als grups parlamentaris que ajustin les seves conclusions als deu punts que acordaren com a objectiu de la comissió en el ple del Congrés del passat 6 de setembre.

S'havia d'investigar a fons l'actuació del grup Gescartera i de les empreses amb les quals es relacionà, l'anàlisi del funcionament de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i del Banc d'Espanya, les possibles irregularitats en la captació d'inversions públiques o privades, la depuració de possibles responsabilitats, l'ús d'informació privilegiada, com també l'exigència de responsabilitats polítiques i administratives i les corresponents propostes de reformes.

D'altra banda, el Grup Parlamentari Socialista exigirà la dimissió del governador del Banc d'Espanya, Jaime Caruana, en les seves propostes de conclusions als integrants de la comissió, segons anuncià ahir el portaveu socialista, Jesús Caldera. En conferència de premsa, Caldera qualificà de «gravíssim» el comportament del governador en aquest assumpte, ja que segons ell «probablement» tingué «coneixement» de l'existència de comptes opacs a la Hisenda pública gestionats a través de l'HSBC i no combaté aquesta pràctica, que a més «consentí». El portaveu anuncià, a més, que els socialistes sol·licitaran la creació d'una altra comissió d'investigació sobre el comportament de l'Agència Tributària davant d'aquest cas, ja que segons el PSOE ha quedat fora de la investigació parlamentària «el coneixement dels doblers negres que circulaven a través de Gescartera».

Revisió  
La Comissió de l'Estatut del Diputat haurà de revisar la declaració d'activitats presentada en el seu moment pel vicepresident segon del Govern, quan la Mesa del Congrés acordà ahir acceptar parcialment una petició d'IU en aquest sentit. La petició d'IU té el seu origen en la decisió de la comissió d'investigació de rebutjar la tramitació de peticions de dades sobre el crèdit que l'HSBC donà a l'empresa Muinmo, participada pel vicepresident Rodrigo Rato i pels seus germans, i en la recomanació del PP a l'oposició d'utilitzar altres vies parlamentàries alternatives.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris