algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Aznar recorda que se suspengué l'autonomia de l'Ulster fins l'entrega d'armes

El president respon així als qui demanen un procés com el de l'Ulster a Euskadi

41234

Javier Arenas, José María Aznar en una convenció del PP a Toledo.

El president del Govern, José María Aznar, respongué ahir a les propostes realitzades pels nacionalistes bascs aquesta setmana sobre un nou pacte amb l'Estat i llançà dures crítiques a les demandes que se li han fet per dur a terme a l'Estat espanyol un procés com el d'Irlanda, que aquesta setmana ha culminat amb l'entrega de les armes per part de l'IRA. El president qualificà de «fanàtics i fonamentalistes» els dirigents del PNB i el Govern basc per intentar superar el pacte constitucional, els acusà de no voler derrotar ETA per treure avantatge polític i els recordà que el que ara ha ocorregut a Irlanda ja tingué lloc a Espanya fa 20 anys amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia d'Euskadi.

En aquesta crítica als qui el demanden un procés irlandès qüestionà si el que li estan demanant és que suspengui l'autonomia fins que ETA entregui les armes com va fer el Govern britànic. «En aquest procés que a alguns els agrada tant, el Govern britànic va dir que suspenia l'autonomia i les institucions irlandeses fins que no s'entreguin les armes» precisà Aznar, a la vegada que es demanava si quan qualcú li demana que faci el procés d'Irlanda li està demanant precisament això. «Supòs que no m'estaran suggerint això?», afirmà.

En opinió del cap de l'Executiu, qui participà ahir en una convenció que el seu partit celebrà ahir a Toledo, considera que on és necessari fixar-se no és el procés que ha tingut lloc a Irlanda, sinó en el qui començà a l'Estat espanyol l'any 1978 perquè, segons ell, el que ha culminat ara allà, començà a Euskadi fa més de 20 anys. El procés espanyol començà, segons precisà, amb una amnistia que suposà la sortida de la presó per a molts de terroristes i continuà amb l'Estatut basc, el Concert Econòmic i la creació de la Policia Autònoma Basca. Segons Aznar, el que començà el 1978 a l'Estat espanyol ha donat lloc que Euskadi tengui el nivell d'autogovern «més important del món».

Per Aznar, el que està ocorrent a Euskadi és que hi ha alguns dirigents polítics, en referència al PNB però sense esmentar a aquest partit, que no volen derrotar ETA per poder «treure avantatge de no sé quin conflicte polític». Per a això, assegurà, fan distincions entre els terroristes i argumenten que a Euskadi els del «tret en la nuca» són diferents perquè «defensen una causa política». En aquest punt, va voler deixar clar que tots els terrorismes són iguals i que ETA és el «darrer reducte fanàtic, cruel i estúpid que queda a Europa». Una organització, va dir, a la qual el Govern derrotarà amb l'Estat de Dret, fet sobre el qual, puntualitzà, «no ens poden donar lliçons, sinó que les podem donar nosaltres».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris