algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

PP i PSOE acorden desbloquejar la renovació dels òrgans institucionals

Rato nomena per a la CNE el candidat socialista Jaime González, que censurà al Congrés

33990

El portaveu del PSOE, Jesús Caldera, es reuní amb el popular Javier Arenas.

A la fi es desbloquejà la negociació per renovar els òrgans institucionals. Tant el PP com el PSOE hagueren de fer concessions per tirar endavant un acord tancat el juliol, signat el dia 3 d'aquest mes i trencat en diverses ocasions. El candidat socialista per a la Comissió Nacional de l'Energia, Jaime Gonzáles, tot i que fou censurat al Congrés pel vicepresident econòmic, Rodrigo Rato, ocuparà finalment aquest càrrec. El portaveu parlamentari del PSOE, Jesús Caldera, considerà suficient aquest gest, i renuncià a aconseguir la disculpa de Rato que des del seu partit s'havia sol·licitat com a condició ineludible. El secretari general del PP, Javier Arenas, i el mateix Caldera mantingueren una reunió al Congrés per desbloquejar l'acord per renovar els òrgans institucionals. Els contactes, així com confirmà Arenas, mai no es trencaren, i el dirigent popular conversà la setmana passada i ahir mateix amb el secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero.

La concessió del PP és el nomenament de Jaime González com a membre de la Comissió Nacional de l'Energia. Arenas assegurà que es tracta de «la persona idònia i amb capacitat per aquesta feina», tot i que Rato va dir que era una imposició per tancar l'acord global. El secretari general del PP assegurà també que les converses s'havien regit per la serietat i per la bona fe, també en contra del que argumentà el ministre d'Economia a la Cambra. Les crítiques al candidat socialista per a la CNE que va fer Rato al Congrés dels Diputats foren el que motivà el trencament de l'acord. El PSOE no volgué deixar que el pacte fos vist com un xantatge, com assegurà el vicepresident econòmic, i per això demanà una rectificació.

Aquesta disculpa de Rato no s'ha produït, però el PSOE ha quedat satisfet i ha donat via lliure a l'acord. Caldera explicà que el nomenament de Jaime González demostra que és un candidat «idoni i competent» per ocupar el càrrec per al qual l'escollí el PSOE, fet que contradiu el que va dir el mateix Rato en el Ple del Congrés. A més, assegurà que des del PP s'ha reconegut que la negociació ha estat presidida «per la claredat, bona fe i seriositat», la qual cosa «òbviament és incompatible amb altres actituds, com les que exhibí Rato».

El PSOE, va dir Caldera, entén aquests dos fets com «una clarificació i una rectificació», igual que una disculpa al Parlament. Poques hores abans que s'anunciàs l'acord, el mateix Caldera havia assegurat que aquest «gest» no era suficient per desbloquejar la renovació dels òrgans institucionals, sinó que també era necessari que digués públicament que «el Parlament no comet xantatge». Finalment, el PSOE ha cedit en aquest punt i Rato no ha dit una paraula sobre aquest assumpte. Amb la proposta del nomenament de Jaime González finalitza un dels conflictes més llargs de l'any entre PP i PSOE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris