muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Les institucions se sumen al manifest d'Ibarretxe criticat pel PP i PSE

Populars i socialistes diuen que són els que més pateixen i que n'han estat exclosos

41310

Ibarretxe assegura que és un manifest obert a tothom.

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, subscriví ahir en el Palau d'Ajuria Enea el Manifest institucional en defensa de la vida, la llibertat i la seguretat. El document proposa realitzar aturades de 15 minuts davant les institucions per condemnar els assassinats i liderar un únic lema per respondre a la violència: Bakea eta askatasuna, ETA ez («Pau i Llibertat, ETA no»). Entre altres mesures, proposa eliminar les manifestacions gràfiques d'ofenses i amenaces, desenvolupar iniciatives cíviques en favor dels drets humans, dur a terme una campanya de sensibilització social en favor de la no-violència, potenciar la coordinació i la informació per prevenir actes de kale borroka, etcètera.

El president del Grup Parlamentari Popular, Jaime Mayor Oreja, va demanar al lehendakari que pensi «per què precisament queden fora de la proposta els qui pateixen major dèficit de llibertat i el setge dels grups terroristes». En aquest sentit, va mostrar la seva preocupació davant «l'actitud d'algunes formacions polítiques i institucions» i subratllà que «no té sentit» que un manifest institucional «margini partits polítics».

Des del Partit Socialista d'Euskadi, el portaveu del Grup en el Parlament basc, Rodolfo Ares, assenyalà que, en contra d'allò que diu el lehendakari Juan José Ibarretxe, el manifest «està tancat» per al PSE i va responsabilitzar Ibarretxe «que aquest acord entre tots els demòcrates del País Basc no hagi estat possible».

A més, destacà que el PSE està més interessat que ningú a lluitar contra el terrorisme, «perquè som nosaltres els qui ens hi jugam la vida, concretament els qui el lehendakari no ha atès». En contrapartida, Ibarretxe explicà que el seu manifest no pretén traslladar les posicions polítiques de cadascú, sinó un compromís per part de les institu- cions de la Comunitat Autònoma Basca per defensar els drets humans i les llibertats de totes les persones. Ibarretxe va afirmar que totes les diputacions basques, «les que som aquí i les que no hi són representades», referint-se a Àlaba, que està regida pel PP, han mostrat el seu suport al text.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris