nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

El PNB nega haver pressionat Fox per impedir extradicions d'etarres

Fox diu que el partit l'instà a canviar la política d'entrega de membres d'ETA

L'afirmació en declaracions a la cadena de ràdio Onda Cero del president de Mèxic, Vicente Fox, en el sentit que el PNB li demanà que canviàs la seva política d'entrega d'etarres ha destapat la capsa dels trons. Els nacionalistes bascs exigiren ahir al dirigent centreamericà que doni noms, alhora que neguen aquestes pressions des del seu partit. Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari del PP en el Parlament basc, Jaime Mayor Oreja, assegurà que la denúncia de Fox confirma allò que des del seu partit es diu des de fa temps, que hi ha «excessiva complicitat» entre el PNB i l'entorn d'ETA.

Hi ha molt de malestar en el PNB per la denúncia del president mexicà. El seu portaveu parlamentari, Iñaki Anasagasti, va desmentir que representants del seu partit hagin pressionat Fox per modificar la política de lliurament de membres d'ETA a Espanya. «Fox senzillament s'ha llançat a la piscina, ha dit el que ha volgut, ha acusat sense proves el PNB de pressions, no ha dit qui l'ha pressionat, i ha quedat tan tranquil», va dir. Anasagasti sí que reconegué contactes sobre aquest afer amb el seu predecessor, Ernesto Cedillo, que, segons paraules del dirigent nacionalista, «va tenir l'interès de conèixer no tan sols la versió d'una part, sinó de les dues parts, i s'entrevistà a l'hotel Ritz fa un any i mig amb Arzalluz i amb mi». Segons el seu parer, Fox «més que com a president de Mèxic està actuant com a amic d'Aznar, entrant en el joc contra el nacionalisme».

Per contra, Jaime Mayor Oreja se sentí satisfet per les paraules de Fox. El president del Grup Parlamentari Popular basc recordà que el seu partit du anys denunciant les «excessives complicitats» entre el PNB i els terroristes, i les afirmacions de Fox confirmen que aquesta denúncia «no era equivocada». «Quan hem dit en moltes ocasions que el PNB en l'àmbit exterior posava pedretes permanentment a la lluita contra el terrorisme al Govern d'Espanya, a la democràcia espanyola, a la democràcia a Euskadi, queda clar que teníem raó», va dir.

Per això, va demanar explicacions al Govern basc, al seu lehendakari, Juan José Ibarretxe, i al PNB. I els va demanar, en primer lloc lluitar en favor de les víctimes del terrorisme i, després, pels partits polítics que «ha desqualificat» al llarg dels darrers anys quan han denunciat «aquestes actituds i els seus dirigents». A més, va acusar el PNB de no adonar-se de la necessitat d'un canvi en la seva política després dels atemptats de l'11 de setembre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris