algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Madrid prendrà 'mesures necessàries' contra el referèndum a Euskal Herria

L'Executiu diu al PNB que la consulta hauria de ser aprovada a les Corts i convocada pel rei

33998

José María Aznar es reuní amb Andrés Pastrana i Vicente Fox.

Un hipotètic referèndum sobre l'autodeterminació, com el que està valorant el PNB i el Govern basc, ha de ser autoritzat prèviament pel Govern central i convocat pel rei, segons remarcà l'Executiu en una resposta parlamentària. A més, adverteix que «prendrà totes les mesures que siguin necessàries» per evitar que es vulnerin els preceptes constitucionals amb una iniciativa d'aquest tipus. D'aquesta manera respon l'Executiu de José María Aznar al coordinador general d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, que s'interessà per les mesures previstes pel Govern en el cas que el Govern basc o una part important de la societat basca promoguessin la celebració d'aquest referèndum d'autodeterminació.

En la seva resposta el Govern exhibeix tots els preceptes que contempla l'ordenament jurídic per impedir que l'Executiu autonòmic dugui a la pràctica aquesta convocatòria. Després d'assenyalar que la sobirania nacional resideix en el poble espanyol, l'Executiu recorda l'article 2 de la Carta Magna: «La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que l'integren i la solidaritat entre totes aquestes». Així, aclareix que la Carta Magna assenyala que quan es proposi una revisió total o parcial de la Constitució que afecti aquest article 2, es procedirà a l'aprovació del principi per majoria de dos terços de cada Cambra, i a la dissolució de les Corts.

Encara que l'article 62 de la Constitució diu que les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans, subratlla que correspon al rei convocar un referèndum, mitjançant proposta del president del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés dels Diputats. En aquest sentit, afegeix que l'Estat té «competència exclusiva» en l'autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum.

Així mateix, indica que la Llei Orgànica que regula les diferents modalitats de referèndum assegura també que l'autorització per a les consultes populars per via de referèndum en qualsevol de les modalitats és competència de l'Estat, que la mateixa autorització ha de ser acordada pel Govern tret d'en el cas que estigui reservada per la Constitució al Congrés dels Diputats i que el rei ha de convocar el referèndum mitjançant Reial Decret acordat en el Consell de Ministres i refrendat pel president del Govern. Per tot això, l'Executiu assegurà categòricamant que «davant un incompliment flagrant i greu de l'ordenament constitucional adoptaria quantes decisions fossin necessàries per garantir la vigència dels principis en els quals es fonamenti el sistema de convivència democràtica».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris