nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

28 ferits i 9 detinguts a Barcelona en una batalla de policies i antifeixistes

Els manifestants protestaven per permetre als ultradretans concentrar-se a Montjuïc

41364

Les autoritats espanyoles presidiren la desfilada pels carrers de Madrid.

Almenys vint-i-vuit persones varen ser detingudes i nou ferides ahir pel Cos Nacional de Policia després dels enfrontaments amb aquest cos a la plaça Espanya de Barcelona i provocar destrosses al mobiliari urbà i sucursals bancàries situades als voltants de la plaça, segons va informar el cos en un comunicat. Entre els vint-i-vuit detinguts, als quals se'ls ha imputat els càrrecs d'atemptat "agressions als agents", desordres públics, danys i lesions a un ciutadà, hi ha sis menors d'edat. Els incidents protagonitzats per gent que procedia d'una concentració resultà amb un ferit que no estava involucrat. Segons el cos policíac, es tracta d'un jove al qual se li varen seccionar els tendons d'una mà després d'agafar un tros de botella.

El ferit va ser ingressat a l'Hospital del Mar. Igualment, sis agents de la policia varen haver de ser assistits per lesions de diversa consideració. De fet, alguns dels 28 detinguts s'enfrontaren als agents de l'autoritat, fins i tot, cos a cos. Ara, la plataforma Bloqueig Antifeixista va informar que, entre els seus membres, també hi ha ferits per les càrregues de la Policia, a la qual varen responsabilitzar dels incidents en assegurar que ells s'havien concentrat en actitud de «contenció i no de confrontació». A més, entre els ferits, segons testimonis presencials, també hi ha dos reporters gràfics, que han patit lesions lleus.

La Policia diu que la manifestació fou convocada per Internet i els seus organitzadors ja havien planejat una «acció directa» contra els grups ultradretans concentrats a Montjuïc. Per la seva banda, fonts de la Delegació del Govern varen qualificar d'«intolerable» que «un grup de salvatges, emparant-se en qualsevol excusa, causi destrosses i enterboleixi la convivència ciutadana» . L'excusa esmentada era l'oposició per autoritzar la celebració del Dia de la Hispanitat, que ahir matí va concentrar uns tres-cents feixistes a la plaça Sant Jordi de Montjuïc. Les mateixes fonts asseguraren que «és un dret fonamental recollit a la Constitució». Així i tot, tant els antifeixistes com l'Ajuntament de Barcelona denunciaran les autoritats estatals, en concret la Policia i la Delegació del Govern, pels fets.

A part, uns vint membres d'Alianza por la Unidad Nacional, la formació ultradretana liderada per Ricardo Sáenz de Ynestrillas, foren detinguts a Vitòria per desobeir l'autoritat, segons l'Ertzaintza, ja que malgrat que el departament basc d'Interior no els havia autoritzat, els ultradretans es concentraren davant la seu de la Presidència del Govern Basc. Finalment, a Pamplona entre 2.500, segons la Policia, i 8.000 abertzales, segons el partit Batasuna, es manifestaren contra l'Exèrcit. Tot i el gran nombre de participants no hi va haver incidents de relleu.

Desfilada militar a Madrid
Més de cinc mil militars, noranta-quatre aeronaus i dos-cent vint-i-un vehicles i transports terrestres participaren en la parada militar del dia de la Festa Nacional a Madrid. Els actes foren presidits pel rei Joan Carles i el president del Govern, José María Aznar. També assistiren la família reial, el Govern en ple i una ampla representació de les comunitats autònomes "amb excepció d'Ibarretxe, Pujol i Antich. Entre les cerimònies destacà una oració als morts per Espanya i un record per les víctimes de l'11 de setembre. Ja al capvespre, el rei oferí una recepció a una ampla representació social espanyola.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris